Dat stelden Amerikaanse wetenschappers vast in een kleinschalige studie, gepubliceerd in PeerJ.

Steriele kamer
Onderzoekers van de University of Oregon zochten uit in hoeverre het menselijk microbioom ook in de lucht om ons heen hangt. Ze plaatsten 11 proefpersonen steeds enkele uren in steriele afgesloten kamers met luchtfilters. Ze vingen alle micro-organismen op die de proefpersonen afscheidden en analyseerden deze vervolgens. Ze vonden, zoals ze verwachtten, veel voorkomende bacteriën uit de mond en neus, huid, darm en vagina in hun filters terug.

We waren verrast toen we ontdekten dat we de meeste proefpersonen individueel konden identificeren op basis van hun microbioom-wolk.
Onderzoeksleider dr. James Meadow zegt op BBC: "We verwachtten dat we een menselijk microbioom zouden kunnen aantonen in de lucht rondom een persoon, maar we waren verrast toen we ontdekten dat we de meeste proefpersonen individueel konden identificeren op basis van hun microbioom-wolk".

Microbioom
Ieder mens bestaat in feite uit een heleboel beestjes. De 10.000.000.000.000 cellen in het menselijk lichaam leven samen met het tienvoudige van dat aantal aan niet-menselijke organismes: bacteriën, virussen en schimmels. Samen vormen die het microbioom. Al die beestjes zitten in de darmen, op de huid, in de lucht die we uitademen en in de stoffen die het menselijk lichaam uitscheidt.

'Smetvrees'
Adam Altrichter, een van de andere onderzoekers, erkent dat het onderzoek wel wat angstaanjagend over kan komen. Immers, bij alles wat je aanraakt, in de lucht die je uitademt en in de schilfers die je achterlaat, blijven beestjes uit je unieke microbioom achter. Zodra je bij iemand in de buurt komt, maak je contact met de 'wolk' van iemand anders. Maar is dat eng of erg? Altrichter is stellig: "Er zit natuurlijk een smetvrees-aspect aan dit onderzoek, maar we moeten begrijpen dat we niet steriel zijn en dat dit volledig natuurlijk en gezond is".

Met andere woorden, raak niet paniek als iemand te dichtbij komt of je iemands lichaamsgeur kunt ruiken. Al die beestjes zijn er nu eenmaal en die delen we met elkaar. De wereld is niet steriel, maar eigenlijk één enorm sociaal gebeuren.

Fotocredits: 'Miasma', Mike Jennings
Dit artikel afdrukken