Kom naar het Fotomuseum voor de tentoonstelling over het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 of een selectie uit 'Hungry Planet' met 3 nog nooit eerder vertoonde foto's van 3 Nederlandse gezinnen en wat zij in een week eten.

Boeren ‘Avonturen op het land’
De gegroefde kop van een oude landarbeider. Het portret van een trots Fries paard. Een stilleven in een rustiek boereninterieur. Het zijn tijdloze onderwerpen, in het verleden reeds vastgelegd door fotografen als Adriaan Boer, Henri Berssenbrugge en Ed van der Elsken, tegenwoordig door onder anderen Bert Teunissen, Dirk Kome en Hans van der Meer.

Bekende namen die zich hebben gewaagd aan een overbekend onderwerp: het boerenleven in Nederland. Met circa 250 foto’s door meer dan zeventig fotografen vertelt deze tentoonstelling een beeldverhaal waar vele betekenissen aan te verbinden zijn: de ontwikkeling van een nationale culturele identiteit, de invulling van het landschap, de verandering van een beroepssector. Er is sprake van voortgang en teloorgang, hardheid en romantiek.

De tentoonstelling boeren is vanaf nu tot en met 13 maart 2016 in het Fotomuseum te bewonderen.

Hungy Planet
‘Samen aan tafel’ is het gemeenschappelijke thema van het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum rondom de tentoonstelling 'Nederland dineert' en het jubileum ‘75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland’.

Speciaal hiervoor hebben fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo awards) en journaliste Faith D’Aluisio, op uitnodiging van het Voedingscentrum, drie Nederlandse gezinnen geportretteerd met hun voedselconsumptie van één week. Voor het boek Hungry Planet: What the World Eats reisden zij de hele wereld over om vast te leggen wat mensen in een week eten en hoeveel ze hieraan uitgeven. Nederland ontbrak in dit rijtje. De drie foto’s van de Nederlandse gezinnen zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakt en nog niet eerder getoond. Ze hangen naast andere foto's uit Hungry Planet.

Hungry Planet is vanaf nu tot en met 28 februari 2016 in het Fotomuseum te zien.

Het fotomuseum vindt je op de Stadhouderslaan 43 in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website.

Fotocredits: 'Brand Overeem (b. 1946), Het leven van Evert, 1970-1990, (Photo Hester Keijser)', Fotomuseum Den Haag / the Hague Museum of Photography via Facebook
Dit artikel afdrukken