De handelaren hebben het gedaan, zeggen de media. Daarom laat Le Figaro Franck, een 45-jarige trader, aan het woord. Hij is bereid gevonden zijn 'vak' uit de doeken te doen om het besmeurde blazoen van de vleeshandel weer wat op te poetsen.

In principe is het simpel. Franck koopt (Bretons) varkensvlees, minimaal een container vol (24 ton), en verkoopt dat diepgevroren naar het buitenland, vooral richting China en Rusland. Daar zijn consumenten dol op vlees dat wij in Europa als 'afval' of 'minder' beschouwen. Ze betalen 35 eurocent voor een kilo kippenpoten, 1,20 euro voor kilo varkenspootjes, 80 cent voor een kilo varkensvet (geliefd in Rusland), en zelfs 2,50 voor een kilo varkensoren.

Normaal gesproken krijgt Franck een telefoontje van een slachthuis dat er op een bepaalde datum een aantal containers vol vlees beschikbaar zullen zijn. Die verkoopt Franck dan ergens aan de andere kant van de wereld 'terwijl het vlees nog verwerkt wordt', en dus vaak nog voor hij het gekocht heeft. Want gekocht vlees opslaan voor het te verkopen, kost de trader alleen maar geld. Om die ongewenste situatie te vermijden, gaat Franck meteen met zijn adressenboekje met daarin zo'n 170 klanten in de weer. Het gaat er niet alleen om de verkopen aan de hoogst biedende, maar ook aan degene die de handelswaar precies op tijd in ontvangst kan nemen.

Is de koop eenmaal gesloten en het aankoopcontract getekend, dan belt Franck een scheepsmakelaar. Hij koopt een plek voor containers van het slachthuis naar afleverlocatie. Een boottransport van Bretagne naar China kost 3500-4000 euro per container, en daar vallen dan de kosten van het laden in het slachthuis, het transport naar de haven en het laden van de boot, plus de reis onder. "Tussen het moment waarop het slachthuis mij belt en de kippenpootjes in China aankomen, liggen anderhalve maand", vertelt Franck in Le Figaro. Onderweg kan de partij nog van eigenaar verwisselen.

Franck noemt zich liever 'négociant' dan trader. Volgens hem lijkt het werk van de trader meer op dat van een 'commissionair'.

Achter die woorden gaat een juridische realiteit schuil. De negociant is eigenaar van de handelswaar die hij koopt en verkoopt, terwijl de commissionair alleen de verbinding is tussen de afnemer en de leverancier, dus een tussenpersoon. De nuance is van belang in '#paardengate'. Want volgens verschillende bedrijven uit de sector zouden er in de hele rundvleeslasagna-met-paardenvlees-historie alleen tussenpersonen zijn opgetreden. Dat zou verklaren waarom iedereen in die kleine wereld zijn handen in onschuld wast/de zwarte piet aan elkaar doorspeelt.

Le Figaro besluit het artikel met de opmerking dat de vleeshandel momenteel erg onder druk staat en nerveus is. Ze citeren het antwoord van de Franse Meat Trading Company: "Ik geef geen antwoord aan journalisten, maar als u het Journal du hard (een beroemd pornografisch programma van Canal +, redactie) zou zijn, zou ik uw al mijn vlees laten zien." Dat helpt waarschijnlijk niet erg mee het imago van de sector in de publieke opinie op te poetsen.

Dat Nederland een belangrijke rol speelt als handels/doorvoerland, is geen verrassing. In een artikel van de Provinciale Zeeuwse Courant staat een heldere illustratie (door de Persdienst) van de Nederlandse vleesstromen. In een notendop: in 2011 kwam 1,3 miljoen ton vlees Nederland binnen (als levende dieren en als vlees) en produceerden we zelf 2,9 miljoen ton. Totaal 4,2 miljoen ton. Die aten we niet allemaal op, 2,6 miljoen ton exporteerden we weer: 'Van alle EU-landen voert Nederland het meeste kippenvlees, kalfsvlees en levende varkens uit. Wat betreft varkensvlees en rundvlees, gaat het om plek 3 en 4.' Niet voor niets kopt de PZC: "Kampioen in slepen... Nederland is dé draaischijf voor vee en vlees". Partijen diepgevroren vlees kunnen onderweg verschillende malen van eigenaar verwisselen. Dat hangt allemaal af van de marktprijs en de verwachtingen van de kopers en verkopers. In die handel heeft Nederland een stiel ontwikkeld.

Overigens is paard een te kleine categorie om in de cijfers van het Productschap Vee en Vlees apart weergegeven te kunnen worden.

vleesstromen


Fotocredits: andreasnilsson1976
Dit artikel afdrukken