Voor Duitse varkens die in Nederland zijn geboren, gaat het als volg in zijn werk. Biggen die lichter zijn dan 30 kilo en bij slacht 80 kilo wegen, mogen met hun 50 in Duitsland opgedane kilo's 'in Duitsland opgefokt' heten. Het dier moet dan minstens 4 maanden in een Duitse stal hebben verbleven en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Omdat Duitsers van Duits vlees houden, zijn de Nederlandse biggenvermeerderaars blij. Voor Nederland is het produceren van biggen een belangrijke activiteit. Zouden de dieren die ze produceren niet meer genationaliseerd kunnen worden in Duitsland, dan zou uiteindelijk de vraag naar Nederlandse biggen af kunnen nemen.

'Eingedeutscht'
De nieuwe verordening staat het - voor hen gelukkig - dus toe om een Nederlands varken toch na 50 kilo en 4 maanden Duits te mogen noemen. Dat lijkt het Bundesmarktverband für Vieh und Fleisch nu definitief te hebben bepaald, schrijft Boerderij.

Het Bundesmarktverband verklaart op basis van verschillende statistieken dat de kilo- en verblijfseis een geschikte maat zijn om een varken Eingedeutscht te achten. Voor Deense biggen geldt dezelfde inburgeringsprocedure. Duitsland importeert jaarlijkse 11 miljoen biggen uit ons land en Denemarken.

Fotocredits: Piggeldy & Frederic, Mark Michaelis
Dit artikel afdrukken