Kopen & Koken

Cécile Janssen
reageer
 • Wijnschrijvers en -kenners Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven komen de argeloze wijndrinker te hulp. In hun net verschenen boekje Smaakstof staan vier keer vijfentwintig tips om tot een goede combinatie tussen wijn en gerecht te komen. Ze hebben het bovendien fris en vlot vorm gegeven.

  Het is een handzaam boekje geworden, met daarin vier hoofdstukken met ieder 25 1-pagina itempjes: de meest onmisbare wijnkennis, de druif en zijn karakter, wijn spijs tips en klassieke wijn spijs combinaties. Per hoofdstuk is een eenvoudige visuele ondersteuning gekozen, die het boekje afwisselend en aantrekkelijk maakt. Zo worden de wijnkennis en wijn spijs tips geïllustreerd met een 'tagcloud', de druiven met symbolen en metaforen en fotootjes van de ermee geassocieerde smaken en de klassiekers met prachtige foto's van de ingrediënten.

  Een voorbeeldje: Pinot noir heeft twee 'bolletjes', voor zowel 'licht rood' als 'medium rood'. Er staan fotootjes bij van paddenstoel, aarde, teer, aardbei en kers. Pinot Noir is 'lekker' bij: Klassiekers zijn aardse gerechten waar paddenstoelen in zijn verwerkt en gerechten met eend. Maar ook ander gevogelte en wild vlees kunnen prachtig met pinot noir versmelten. Verrassend zijn combinaties van de wat fruitiger wijnen met steviger visgerechten (bijv. gegrilde zalm met teriyaki saus). Tip: Bourgondische gerechten.
  De metafoor voor Pinot Noir: Marilyn Monroe - zowel manipulatief als verleidelijk, zowel teer als grotesk en lastig, maar onderaan de streep niets anders dan onweerstaanbaar sexy.

  Het is knap hoe de schrijvers uit een berg beschikbare (en niet altijd gemakkelijk toegankelijke) informatie en literatuur een boekje hebben weten te destilleren dat de lezer niet zozeer weet te boeien als wel te verrassen. Dat komt door de beknoptheid, en de rijke lardering met weetjes, citaten, lijstjes en 'lekker-bij'-tips. Handig dus.

  Fotocredits: Uitgeverij Carrera

reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.

gerelateerde berichten

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
De schrijver ontvangt jouw bericht per mail. De Foodlog-redactie krijgt een cc.

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.