imageHet ziet eruit als een ei, voelt aan als een ei, kookt met gewone eieren mee en… zingt. We hebben het over het PiepEi, een ingenieuze, zeer precieze eierwekker, in de vorm van een hard plastic ei.

Zacht, half zacht of hard, met het PiepEi zet je altijd een perfect gekookt ei op tafel. Nooit meer te hard, nooit meer een snotei. Het mechaniek, op een batterij die twee jaar meegaat, is gebaseerd op een ingenieus systeem. Dit meet de watertemperatuur en berekent door middel van een wiskundige (integraal)vergelijking de temperatuur in het garende ei. Bij 63 graden Celsius stolt het eigeel. Exact op dat moment begint het PiepEi te zingen.
Een PiepEi bewaar je in de koelkast of de voorraadkast bij de andere eieren. Dat is belangrijk, want voor een juist resultaat moet het PiepEi dezelfde temperatuur hebben als de eieren die gekookt gaan worden. Dat koken gaat als volgt:

1. Het PiepEi gaat samen met de eitjes voor het ontbijt in een pan met koud of kokend water. Een kort piepje geeft aan dat de batterij functioneert.

2. Het water met daarin de eieren wordt verhit, het PiepEi warmt mee op en geeft exact bij 98 graden Celsius opnieuw een piepje, ten teken dat de warmtebron omlaag kan.

3. Naar gelang de instelling speelt het PiepEi een vrolijk deuntje, precies op het moment dat de gewenste dikte van eiwit en eigeel is bereikt: zacht, medium of hard.

4. Even laten schrikken onder koud water en genieten maar! Het PiepEi kan weer in de koelkast bij de verse eieren. Tot de volgende keer.

Het idee voor de intelligente keukenhulp werd uitgebroed door dr. Rupprecht Gabriel, een Duitse ingenieur uit Bielefeld. Micro-elektronica is zijn lust en zijn leven. Voor Nederland is Peter-Paul Janssen van het bedrijf Brutus BV de contact persoon. Het concept van het PiepEi doordacht hij zéér grondig: wáár je je ei ook kookt, het PiepEi werkt altijd! Op je campingstelletje hoog in de bergen (hier kookt water beneden 100 graden Celsius), maar ook diep onder water (kookpunt boven 100 graden). Voor wie zich in een onderzeeër begeeft is het PiepEi eigenlijk onmisbaar. Altijd je eitje precies in de prik.

In Duitsland is het fenomeen reeds een enorm succes, ook al vanwege de Schlager die het PiepEi daar ten gehore brengt: ‘Ik wou dat ik een kip was!’. In Nederland komen twee soorten PiepEieren op de markt. Een geel ei, dat begint te zingen als het ei medium gekookt wordt, en een gouden ei, in te stellen op hard, medium of zacht. Het PiepEi wordt in Nederland op de markt gebracht door Brutus BV


met dank aan culinair net
Dit artikel afdrukken