Het ziet eruit als een ei, voelt aan als een ei, kookt met gewone eieren mee en… zingt. We hebben het over het PiepEi, een ingenieuze, zeer precieze eierwekker, in de vorm van een hard plastic ei.
Zacht, half zacht of hard, met het PiepEi zet je altijd een perfect gekookt ei op tafel. Nooit meer te hard, nooit meer een snotei. Het mechaniek, op een batterij die twee jaar meegaat, is gebaseerd op een ingenieus systeem. Dit meet de watertemperatuur en berekent door middel van een wiskundige (integraal)vergelijking de temperatuur in het garende ei. Bij 63 graden Celsius stolt het eigeel. Exact op dat moment begint het PiepEi te zingen.
Een PiepEi bewaar je in de koelkast of de voorraadkast bij de andere eieren. Dat is belangrijk, want voor een juist resultaat moet het PiepEi dezelfde temperatuur hebben als de eieren die gekookt gaan worden. Dat koken gaat als volgt:
1. Het PiepEi gaat samen met de eitjes voor het ontbijt in een pan met koud of kokend water. Een kort piepje geeft aan dat de batterij functioneert.
2. Het water met daarin de eieren wordt verhit, het PiepEi warmt mee op en geeft exact bij 98 graden Celsius opnieuw een piepje, ten teken dat de warmtebron omlaag kan.
3. Naar gelang de instelling speelt het PiepEi een vrolijk deuntje, precies op het moment dat de gewenste dikte van eiwit en eigeel is bereikt: zacht, medium of hard.
4. Even laten schrikken onder koud water en genieten maar! Het PiepEi kan weer in de koelkast bij de verse eieren. Tot de volgende keer.
Het idee voor de intelligente keukenhulp werd uitgebroed door dr. Rupprecht Gabriel, een Duitse ingenieur uit Bielefeld. Micro-elektronica is zijn lust en zijn leven. Voor Nederland is Peter-Paul Janssen van het bedrijf Brutus BV de contact persoon. Het concept van het PiepEi doordacht hij zéér grondig: wáár je je ei ook kookt, het PiepEi werkt altijd! Op je campingstelletje hoog in de bergen (hier kookt water beneden 100 graden Celsius), maar ook diep onder water (kookpunt boven 100 graden). Voor wie zich in een onderzeeër begeeft is het PiepEi eigenlijk onmisbaar. Altijd je eitje precies in de prik.
In Duitsland is het fenomeen reeds een enorm succes, ook al vanwege de Schlager die het PiepEi daar ten gehore brengt: ‘Ik wou dat ik een kip was!’. In Nederland komen twee soorten PiepEieren op de markt. Een geel ei, dat begint te zingen als het ei medium gekookt wordt, en een gouden ei, in te stellen op hard, medium of zacht. Het PiepEi wordt in Nederland op de markt gebracht door Brutus BV
met dank aan culinair net
Dit artikel afdrukken
Zacht, half zacht of hard, met het PiepEi zet je altijd een perfect gekookt ei op tafel. Nooit meer te hard, nooit meer een snotei. Het mechaniek, op een batterij die twee jaar meegaat, is gebaseerd op een ingenieus systeem. Dit meet de watertemperatuur en berekent door middel van een wiskundige (integraal)vergelijking de temperatuur in het garende ei. Bij 63 graden Celsius stolt het eigeel. Exact op dat moment begint het PiepEi te zingen.
Een PiepEi bewaar je in de koelkast of de voorraadkast bij de andere eieren. Dat is belangrijk, want voor een juist resultaat moet het PiepEi dezelfde temperatuur hebben als de eieren die gekookt gaan worden. Dat koken gaat als volgt:
1. Het PiepEi gaat samen met de eitjes voor het ontbijt in een pan met koud of kokend water. Een kort piepje geeft aan dat de batterij functioneert.
2. Het water met daarin de eieren wordt verhit, het PiepEi warmt mee op en geeft exact bij 98 graden Celsius opnieuw een piepje, ten teken dat de warmtebron omlaag kan.
3. Naar gelang de instelling speelt het PiepEi een vrolijk deuntje, precies op het moment dat de gewenste dikte van eiwit en eigeel is bereikt: zacht, medium of hard.
4. Even laten schrikken onder koud water en genieten maar! Het PiepEi kan weer in de koelkast bij de verse eieren. Tot de volgende keer.
Het idee voor de intelligente keukenhulp werd uitgebroed door dr. Rupprecht Gabriel, een Duitse ingenieur uit Bielefeld. Micro-elektronica is zijn lust en zijn leven. Voor Nederland is Peter-Paul Janssen van het bedrijf Brutus BV de contact persoon. Het concept van het PiepEi doordacht hij zéér grondig: wáár je je ei ook kookt, het PiepEi werkt altijd! Op je campingstelletje hoog in de bergen (hier kookt water beneden 100 graden Celsius), maar ook diep onder water (kookpunt boven 100 graden). Voor wie zich in een onderzeeër begeeft is het PiepEi eigenlijk onmisbaar. Altijd je eitje precies in de prik.
In Duitsland is het fenomeen reeds een enorm succes, ook al vanwege de Schlager die het PiepEi daar ten gehore brengt: ‘Ik wou dat ik een kip was!’. In Nederland komen twee soorten PiepEieren op de markt. Een geel ei, dat begint te zingen als het ei medium gekookt wordt, en een gouden ei, in te stellen op hard, medium of zacht. Het PiepEi wordt in Nederland op de markt gebracht door Brutus BV
met dank aan culinair net
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ik heb hem al een jaar in gebruik.
werkt perfect omdat mijn kinderen allerlei verschillende hardheden willen.
Hij begint met 1 piepje bij 40 grd. ?, nog 1 piepje bij kootemp. en vervolgens 3 verschillende melodietjes voor de verschillende hardheden. Je haalt je eigen ei er dus uit als je je eigen melodietje hoort ( die ook nog eens 2 x herhaald wordt voor grotere eieren). helemaal perfect !!! Sindsdien altijd onze eieren op de gewenste hardheid ! en ook nog ontzettend leuk om cadeau te doen.
En tot mijn verbazing nog steeds goed werkend (je denkt met al die melodietjes zal het wel snel kapot gaan). te koop in kookwinkels.
Lijkt mij verdomd handig want ik weet echt niet hoe ik een M L of XL ei nou precies moet koken kwa tijd. Of kan iemand mij de verschillen in tijd van M L of XL eieren?
Een gevoelig punt Ailko! Je wilt niet weten wat ik mijn leven al niet aan gadgets heb aangeschaft, en inderdaad, zo'n eikoker zou tot een paar jaar terug best in één van mijn lades kunnen belanden!
Voor mensen die het moeilijk vinden een eitje perfect te koken, is het inderdaad een prachtig apparaatje!
Mijn eieren zijn altijd (nou ja, 95% van de tijd) precies zo gekookt als ik bedoeld had. En dáár zit mijn hik v.w.b. die hulpmiddelen: wat verstaan fabrikanten onder 'zachtgekookt' bijvoorbeeld? En ik ben benieuwd hoe zo'n PiepEi, of eierkoker kan zien of ik een M, een L of een XL-ei wil koken. Zo'n ding heeft geen oogjes. Ik wel.
Ailko, mag je als horeca wel zachtgekookte eieren aan je klanten voorschotelen? Ik had begrepen dat het alleen nog maar hardgekookt mocht zijn. Veiligheid en zo.
Helemaal gelijk, ik zit meer in de richting van de horeca te denken waar je in een hotel al snel verschillende kamers hebt waar je , als je tenmiste in een Internationaal bedrijf werkt, voor alle gasten wel een andere kooktijd krijgt meegegeven. Dat heb ik in zwitserland ooit zelf aan e hand gehd, en ik durf je te vertellen dat dit uiterst lastig is als je dat goed wilt doen......Daar is dit een uiterst praktisch dingetje voor.
voor thuis gebruik is dit meer een dingetje voor de huismannen, immers die houden van gadjets?!