Vorige week, op maandag 26 februari, opende de nieuwe debatreeks met twee sprekers, de Nederlandse "smaakdoctor" Peter Klosse en de Chinees-Amerikaanse documentairemaker John Liu. Thema van de eerste avond: de zoektocht naar een duurzame voedselcultuur.

Voor een uitverkochte zaal sprak Peter Klosse, oprichter van De Smaak Academie en eigenaar van restaurant De Echoput, over het gebrek aan kennis bij de consument en de macht van de voedingsindustrie. Zijn centrale stelling: ons denken over eten, koken en gezondheid wordt sinds de jaren '60 bepaald door degenen die er belang bij hebben. "Mensen denken dat ze pannenkoekenmix nodig hebben om pannenkoeken te maken" aldus Klosse. In de discussie achteraf ging het onder meer over de macht van de consument (beperkt) en het fenomeen stadslandbouw (leuk, maar geen oplossing).

De Chinees-Amerikaanse John Liu, maker van de documentaire Green Gold, kwam wel met een grote oplossing: het herstellen van de verwoestijnde gebieden op aarde. Hij toonde foto's van gebieden op aarde waar uitgewoonde ecosystemen succesvol zijn hersteld. Op den duur moet ons hele begrip "welvaart" op de schop, volgens Liu. In plaats van de productie en consumptie van goederen en diensten, moeten functionerende ecosystemen het hoogste doel worden van onze economie, anders overleeft de mensheid het niet.

Marleen Basart (28), oprichter van FoodWeLove.nl, tot voor kort medewerker van Ahold, bezocht It's the Food Stupid voor het eerst: "Ik vond de opmerking van Peter Klosse over urban farming wel prikkelend. Hij wees erop dat tuinieren nog altijd een vak is, en haalt daarmee het 'sprookjesachtige' van het verbouwen van voedsel in de stad af. Ik voelde me echter vooral geïnspireerd door de presentatie van John Liu. Zijn oneliners als ‘calling ecological function an externality doesn’t make it one’ zijn me bijgebleven. Hij sprak wel erg conceptueel. De veranderingen waar hij om vraagt zijn zo ingrijpend, dat het lastig is ze je concreet voor te stellen. Maar, zoals John Liu zei: tweehonderd jaar geleden was slavernij ook verdedigbaar. Het uitputten van de aarde is de slavernij van deze tijd."

Joris Lohman, voorzitter van de Youth Food Movement, constateerde verschillen in de reacties van boeren en burgers tijdens het debat: "Op gegeven moment stelde Peter Klosse dat we "beter eten" nodig hebben. In de discussie op Twitter werd duidelijk hoe groot het gat is tussen stad en platteland. De reactie van boeren kwam erop neer dat zij vinden dat het voedsel in Nederland al goed, veilig en gezond is. De 'stadsmensen' zijn ontevreden over het eten. Hoe is dit verschil van perspectief te verklaren? Als we een gesprek over de toekomst van voedsel en landbouw willen, lijkt het me interessant deze discussie aan te gaan. Als stadsmensen en boeren langs elkaar heen praten, komen we nergens."

Bert van Ruitenbeek, oprichter van Ecominds en mede-organisator van de debatreeks, vond dat vooral de noodzaak van kennisvergroting duidelijk werd: "De boodschap van John Liu vond een willig oor bij het publiek, maar de vragen bleven zich richten op oplossingen van buitenaf. Dat de wereld alleen echt verandert als je daar zelf mee begint, is geen populaire boodschap. Daarvoor is meer kennis en bewustzijn nodig - om vervolgens te kunnen handelen. Wat dat betreft had Liu nog wat dieper in mogen gaan op de technieken waarmee die gedegradeerde gronden zo prachtig tot leven worden gewekt, zoals permacultuur. Klosse gaf terecht aan: met het aanleggen van stadstuintjes zijn we nog geen tuinders geworden."

Vanavond vindt de tweede aflevering plaats, met als hoofdsprekers professor Lucas Reijnders en glastuinder Rob Baan. Thema: "Voedselproductie: energieverslinder of energieleverancier?" Morgenochtend vindt u een verslag op basis van quotes van ooggetuigen.

IT'S THE FOOD, STUPID! from Philip van Ierschot on Vimeo.



Fotocredits: still uit filmpje De Rode Hoed
Dit artikel afdrukken