We worden ouder dan ooit te voren dankzij verbeterde leefomstandigheden en innovaties in de medische wetenschap. Voor deze toename in levensjaren lijken we echter een prijs te betalen: er is een explosieve toename van verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en dementie. Behandeling en genezing is vaak beperkt. Bovendien rijzen de kosten de pan uit.

Verouderingsziekten
Onderzoek toont aan dat 80% van het risico op een hartaanval en 90% van het risico op diabetes te wijten is aan een ongezonde levensstijl. Hierin speelt voeding een belangrijke rol. In het westen gaat 86% van gezondheidsuitgaven op aan de behandeling van verouderingsziekten. Vanuit economisch perspectief zijn we dus ook gebaat bij preventie van deze ziektes. Het vakgebied nutrigerontologie, een creatie van Kris Verburgh, kan hierbij uitkomst bieden. Nutrigerontologie bestudeert de rol van voeding in het verouderingsproces.

Voeding sleutel in verouderingsproces?
Is een gezond voedingspatroon de sleutel tot gezonder ouder worden? Hoe kan voeding hiervoor zorgen en wat is de rol van voeding? En wat is dan een gezond voedingspatroon? En hoe raken we wegwijs in de massa’s dieetadviezen? Biedt de wetenschap een oplossing? Kortom: kunnen wij onszelf oud en gezond eten? Op deze vragen gaat Kris Verburgh maandag 14 september in.

De Hanze Lezing vindt plaats in De Appel op het Zernikeplein 7 te Groningen, van 15:30 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.
Kijk voor meer informatie op de website of Facebook van Studium Generale Groningen.

Kris Verburgh
Kris Verburgh is arts en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zijn onderzoeksinteresses zijn veroudering, voeding en het metabolisme. Hij onderzoekt de rol van voeding, diëten en medicatie in het verouderingsproces en verouderingsziektes. Verburgh schreef zijn eerste wetenschapsboek toen hij 16 was. Zijn derde boek ‘De Voedselzandloper’ werd genomineerd voor het Boek van het Jaar 2013.

Fotocredits: ‘Studium Generale Groningen’ De Voedselzandloper - over voedsel en veroudering via Facebook
Dit artikel afdrukken