Schouten werkt al sinds 2007 aan een nieuwe, roodvlezige appel. De appel is ontwikkeld met behulp van gentechnologie. Vorige maand kreeg Schouten de vergunning om met zijn genetisch gemodificeerde appel veldproeven te gaan doen. Toch is het de vraag of zijn appel - die dankzij het rode vruchtvlees gezonder is - ooit op de markt komt.

Genetisch gemodificeerde producten staan in Europa in een kwaad daglicht. In navolging van de Britse prins Charles is het publiek ze als 'Frankensteinvoedsel' gaan beschouwen.
Ook al is Schoutens appel gemaakt dankzij een cisgenese, proces dat - zij het trager - ook in de natuur voorkomt, zal de vrucht met zijn gemanipuleerde genen het brede publiek vermoedelijk niet overtuigen. Diverse marktonderzoeken laten zien dat consumenten liever geen genetisch gemodificeerde producten kopen.

'Gentech is een mislukking'
Ook volgens milieu-organisatie Greenpeace is gentech een mislukking. De NGO publiceerde vorige maand een rapport met de titel: Twenty years of failure. In het rapport ontkracht de NGO 7 'mythes' over GMO-gewassen. Zo stelt de organisatie dat 'na twintig jaar slechts 3 procent van het totale landbouwareaal bestaat uit gemodificeerde gewassen.'

De Wageningse agro-ecoloog Bert Lotz ziet dat anders. Hij zegt: "je kunt ook zeggen dat wereldwijd 82 procent van alle verbouwde soja genetisch gemodificeerd is. En 68 procent van alle katoen, 30% van alle mais en 29 procent van alle koolzaad. Dat ziet er heel anders uit, maar het is even waar."

Gentech draagt bij aan duurzamere landbouw
Schouten en Lotz zien veel nuttige toepassingen voor genetische modificatie. Het is inmiddels mogelijk met gentech planten te versterken zodat ze minder gevoelig zijn voor ziekten en er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De Wageningse wetenschappers constateren echter dat het bedrijfsleven zich afwachtend opstelt en de zegeningen van gentech niet omarmt omdat het publiek er niet aan wil. Dat wijten zij mede aan de acties van Greenpeace. Schouten omschrijft Greenpeace als "een anti-milieubeweging die helemaal niet van bestrijdingsmiddelen af wil".

Dat verandert niets aan het beeld van het publiek. Wie nuchter denkt, constateert dat het grootste deel van het publiek dagelijks onbewust gentech eet. Via vlees en zuivel, krijgen we indirect, via de soja in het veevoer, genetisch gemodificeerd voedsel binnen. Wie het publiek zich daar bewust van maakt, draagt volgens Schoutens redenering niet bij aan een beter milieu en boert eerder terug, dan vooruit.

Fotocredits: 'Perfect red apple', (deze appel heeft niets met de in dit artikel beschreven nieuwe gentech appel te maken), Michael Patterson
Dit artikel afdrukken