image
Gérard Depardieu in Last Holiday (2006)

Alweer een jaar of zes geleden joeg Aimé Guibert van het roemruchte Mas de Daumas Gassac - een vin de table die tegen formidable prijzen wordt verkocht - de Amerikaan Robert Mondavi weg uit de Languedoc. Mondavi wilde er fors investeren. Velen spraken er schande van. . Guibert, wijnmaker en burgemeester voor de Communistische Partij in het dorp Aniane (achter Montpellier), vond Mondavi de verpersoonlijking van het Amerikaanse beursgenoteerde grootkapitaal en wilde er niet aan. Geen enkel middel werd geschuwd om hem dwars te zitten.
Toen Mondavi in 2001 besloot dan maar te vertrekken, werd dat door een ruime minderheid betreurd omdat hij de ingeslapen Franse wijnwereld nieuw leven had kunnen inblazen.

Guibert's acties hadden indertijd al verdacht veel trekjes van een uitekende campagne: zelfpromotie. Iedereen wist nu wie Aimé Guibert was. Zijn naam werd bekender en zijn verkopen stegen. Kort daarna kwam Gérard Depardieu, Frankrijk's megaster en jeugddeliquent, vergezeld door Bernard Magrez, één van Frankrijk's meest succesvolle wijninvesteerders, eigenaar van 35 wijndomeinen). Hij mocht zich wél vestigen rond Aniane. Nu wordt het marketingverhaal helemaal duidelijk. Van wijn tot groenten. Depardieu, die dikke vrienden is met Guibert, dient voor Magrez als 'naam' om een nieuw type wijn te verkopen aan het Franse massasegment. Net als Bernard Tapie is hij een van de helden van het volk. Geen kapsones, ruwe bolster, blanke pit en de 'bouffe' (het eten) moet goed en puur zijn. Dus ging het duo Depardieu-Magrez in bio-wijn die prima verkoopt.

Vrijdag kwam het Volk met het bericht dat Depardieu inmiddels ook op Frankrijk's 2e thuismarkt mikt: België. In Brussel stelde hij zijn wijnen voor. Samen met Frank Fol, de Belgische meester groentenkok. De filmster, wijnondernemer en de kok zetten zich dus tevens in voor beter eten: minder vlees, meer groenten. Fol is daarin de absolute meester. Zijn Nieuwe Belgische Groentenkeuken heeft inmiddels furore gemaakt tot in de beste Parijse en New Yorkse restaurants.
Depardieu verklaarde: 'Ik vind groenten magisch [net als wijn]. Prei en aardappelen mogen van mij altijd op het menu staan. En ik ben ook helemaal weg van Belgische witloof.' Naar verluidt zouden Fol en Depardieu samen culiniair in groenten en wijn door willen.

Good food, good wine, good sell en binnenkort ook Aimé erachteraan. Ik heb er niks tegen. Aimé had alleen wat duidelijker kunnen zijn in zijn strijd tegen Mondavi door te duidelijk te maken dat ze hun eigen boontjes wel zouden doppen :)
Dit artikel afdrukken