Het materiaal waaruit bestek bestaat beïnvloedt de smaak van je eten. Dat valt te lezen in The Telegraph.

'De beste lepel ter wereld... '
Dr. Zoe Laughlin, directeur van het Institute of Making van de University of London, testte lepels van verschillende materialen uit bij vijftig proefpersonen om erachter te komen uit welk materiaal 'de beste lepel ter wereld' bestaat.

De proefpersonen moesten eerst de lepels zelf blind proeven. Ze kregen daarvoor 7 lepels voorgezet, bedekt met respectievelijk goud, zilver, RVS (roestvast/vrij staal), zink, koper, tin en chroom. Daarna kregen ze zoete, zure en zoute hapjes voorgezet met iedere lepel.

'... is van goud'
En de winnaar is: goud. Met of zonder eten, de gouden lepel komt het beste uit de test. ‘Dagelijks bestek’, bestaande uit RVS, komt op de tweede plaats. Het komt veel beter uit de bus dan zilver dat als grote verliezer de laatste plaats bezet.

Inert
Hoe het type materiaal de smaak beïnvloedt, heeft te maken met de reductiepotentiaal van het materiaal. Die maat geeft aan hoe gemakkelijk en hoe snel een materiaal oxideert. Dit beïnvloedt de hoeveelheid atomen die vrij komen in je mond. Goud is een inerte stof, het reageert nauwelijks met andere stoffen. Hierdoor heeft de gouden lepel de minste invloed op de smaak van ons eten, je proeft puur het eten en niks anders. De zilveren lepel gaf vooral een metaalachtige smaak aan producten.

Laughlin concludeert dat goud vooral geschikt is voor subtiel en romig voedsel. Staat er een zoet toetje op het menu, dan kun je er prima een koperen of zinken lepel bij serveren. Ondanks dat de proefpersonen deze metalen op zichzelf bitter vinden smaken, versterkt het contrast de zoete smaken in je mond. Vermijd overigens het eten van fruit en eieren met een zilveren lepel. Zilver reageert slecht met zuur uit fruit en sulfiet uit eieren.

Fotocredits: Pleuntje
Dit artikel afdrukken