Ik ben een beetje balorig vandaag, vandaar het kopje. Maar ook om weer eens te laten zien dat je nieuws moet interpreteren en niet op z'n emotionele waarde moet nemen.

Spittend door het nieuws van Wageningen kwam ik een bericht tegen met een commentaar van Prof. Pieter van 't Veer op een nieuwsbericht van het CBS: doodsoorzaak nummer 1 voor mannen is nu kanker. Van 't Veer laat zien dat het uitstekend nieuws is dat steeds meer mannen niet meer aan hart- en vaatziekten maar aan kanker overlijden. De verklaring is heel eenvoudig: we zijn minder vet gaan eten en bewegen meer (da's écht goed nieuws uit de mond van een wetenschapper), leven daardoor langer en als je langer leeft neemt je risico op kanker nu eenmaal toe omdat de reproductie-programmatuur van onze cellen nu eenmaal slijt. Wildgroei is het resultaat en dus kanker. Zoals het bekende dictum het zegt: van leven ga je dood. Van langer leven al helemaal.

Let overigens op de ondertitel van de WUR: 'for quality of life'. Daar komt met dit soort nieuws weer een heel nieuwe dimensie bij. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven!
Dit artikel afdrukken