De Spaanse olijfteelt wordt bedreigd door de olijfvlieg Bactrocera oleae. Het vrouwtje legt haar eieren op de olijven. De larven daarvan vreten de vrucht aan, met beschadigingen en een onbruikbare oogst als gevolg. Inmiddels gaat daardoor tot 38% van de Spaanse olijfoogst voor de olie verloren.

Dode vrouwelijke nakomelingen
Het Britse bedrijf Oxitec ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mannetjesolijfvlieg waarvan de vrouwelijke nakomelingen direct doodgaan. De mannetjeslarven erven de genetische afwijking van hun vader en zorgen eveneens voor direct stervende dochters. Zo kan de plaagpopulatie in korte tijd drastisch teruggedrongen worden zonder pesticiden.

Na succesvolle experimenten in afgesloten ruimtes, wil Oxitec nu een jaar lang veldonderzoek doen in een olijfgaard bij het Spaanse stadje Tarragona, Catalonië. In totaal wil Oxitec 260.000 vliegen uitzetten in een olijfgaard van 1.000 m², afgesloten met een fijnmazig net. Het onderzoek - dat per 1 juli 2015 moest starten - wacht nog steeds op toestemming, bericht OneWorld. De Nationale Commissie Bioveiligheid, die het Spaanse Ministerie van Landbouw adviseert, evalueert het onderzoeksvoorstel op basis van door de Spaanse overheid opgestelde criteria. Deze commissie brengt uiteindelijk alleen een advies uit, het regiobestuur van Catalonië moet de beslissing maken.

Gevaar
Volgens Oxitec-woordvoerder Chris Creese loopt Europa geen gevaar met de loslating van de gemodificeerde olijfvlieg: “Het is onmogelijk dat ze Europa gaan koloniseren. Ze brengen alleen onvruchtbaar nageslacht voort, het is een methode die gemaakt is om zichzelf uit te wissen”.

Greenpeace Spanje verzet zich samen met 15 andere organisaties tegen de vrijlating. Volgens de organisaties brengt het zowel de biodiversiteit als de olijfteelt in gevaar. “We weten nog niks over mogelijke mutaties of de invloed op het ecosysteem”, aldus Janet Cotter van Greenpeace.

Duurder flesje olijfolie
Het debat is niet zonder belang. Ook in Italië wordt de olijfolieoogst bedreigd. Daar zorgt een bacterie voor een afnemende oogst, die zich uiteindelijk vertaalt in een duurder flesje olijfolie voor de consument.

Fotocredits: ‘Olives I’, Henry Hemming
Dit artikel afdrukken