GMO is niet alleen goed voor de zaadveredelaars en biotechgiganten van deze wereld. Er komen steeds meer toepassingen van genetische manipulatie-technieken die de gewone consument ten goede kunnen komen, bijvoorbeeld op het gebied van zijn gezondheid, portemonnaie of eco-foodprint Als ze die enorme horde van vooroordelen, negatieve publiciteit en woeste actievoerders maar konden nemen. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Dirk Draulans is redacteur bij het Belgische Knack en waagde een poging.
Hij schrijft dat er onevenredig veel aandacht besteed wordt aan de 'dramaberichten' rondom GMO, zoals de recente Séralini-controverse en nasleep daarvan lieten zien. Dat gunstige ontdekkingen volledig onderbelicht blijven, zoals een recent gepresenteerde 'gezonde' gmo-tomaat: "Het zou wel nuttig zijn te beschrijven hoe de nieuwe genetische tomaat zo werd gemanipuleerd dat ze een kort eiwit aanmaakt dat de gunstige effecten nabootst van wat ondertussen ‘goede cholesterol’ wordt genoemd, en dat op véél efficiëntere wijze dan het origineel. Minder last van problemen met hart en bloedvaten dus."
Draulans stelt dat juist dit soort nieuwe toepassingen interessant zijn voor de consument. In tegenstelling tot de meest gebruikelijke GMO-topassingen tot dusver, die vooral de landbouw en boeren vooruit hielpen. Boeren waren blij met gewassen met hogere opbrengsten en vermindering van benodigde bestrijdingsmiddelen. Bij de GMO-tomaat kan de consument direct profiteren van de gunstige eigenschappen en zijn gezondheid verbeteren. "Met het werk zet de technologie een stap in de richting van het verschaffen van rechtstreekse voordelen voor de consument, waardoor ze ongetwijfeld gemakkelijker zal worden aanvaard", schrijft hij.
Er zijn meer toepassingen van genetische manipulatie waar mensen bijvoorbeeld op het gebied van medicatie al van profiteren. Zo kunnen inmiddels talloze ernstige reumapatiënten door genetisch aangepaste eiwitten een nagenoeg normaal leven leiden. Ook al zijn dergelijke toepassingen - om begrijpelijke redenen - niet altijd met toeters en bellen omgeven, ze zouden een tegenwicht kunnen bieden tegen de anti-GMO lobby. Draulans eindigt met een beschouwing die de dichte GMO-deur effectief op een kier zet: "Maar als we het goed voor hebben met de toekomst van de mensheid zullen we niet anders kunnen dan technologische ontwikkelingen koesteren. Met biologische landbouw alleen zullen we er niet komen, dat is ondertussen wel duidelijk."
Fotocredits: Maximum_W
Dit artikel afdrukken
Hij schrijft dat er onevenredig veel aandacht besteed wordt aan de 'dramaberichten' rondom GMO, zoals de recente Séralini-controverse en nasleep daarvan lieten zien. Dat gunstige ontdekkingen volledig onderbelicht blijven, zoals een recent gepresenteerde 'gezonde' gmo-tomaat: "Het zou wel nuttig zijn te beschrijven hoe de nieuwe genetische tomaat zo werd gemanipuleerd dat ze een kort eiwit aanmaakt dat de gunstige effecten nabootst van wat ondertussen ‘goede cholesterol’ wordt genoemd, en dat op véél efficiëntere wijze dan het origineel. Minder last van problemen met hart en bloedvaten dus."
Draulans stelt dat juist dit soort nieuwe toepassingen interessant zijn voor de consument. In tegenstelling tot de meest gebruikelijke GMO-topassingen tot dusver, die vooral de landbouw en boeren vooruit hielpen. Boeren waren blij met gewassen met hogere opbrengsten en vermindering van benodigde bestrijdingsmiddelen. Bij de GMO-tomaat kan de consument direct profiteren van de gunstige eigenschappen en zijn gezondheid verbeteren. "Met het werk zet de technologie een stap in de richting van het verschaffen van rechtstreekse voordelen voor de consument, waardoor ze ongetwijfeld gemakkelijker zal worden aanvaard", schrijft hij.
Er zijn meer toepassingen van genetische manipulatie waar mensen bijvoorbeeld op het gebied van medicatie al van profiteren. Zo kunnen inmiddels talloze ernstige reumapatiënten door genetisch aangepaste eiwitten een nagenoeg normaal leven leiden. Ook al zijn dergelijke toepassingen - om begrijpelijke redenen - niet altijd met toeters en bellen omgeven, ze zouden een tegenwicht kunnen bieden tegen de anti-GMO lobby. Draulans eindigt met een beschouwing die de dichte GMO-deur effectief op een kier zet: "Maar als we het goed voor hebben met de toekomst van de mensheid zullen we niet anders kunnen dan technologische ontwikkelingen koesteren. Met biologische landbouw alleen zullen we er niet komen, dat is ondertussen wel duidelijk."
Fotocredits: Maximum_W
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Becel-tomaten?
Dick, ik vind de pretenties van Becel margarine al ongepast.
Evenals de Becel-sponsoring van de hartstichting. Om het over die idiote reclamespotjes van "diva" Bloemen nog maar niet te hebben.
Medische claims bij voedingsmiddelen claims zijn ongezond en dienen m.i. verboden te worden.
Nieuw: de impact van geneeskundige DNA manipulaties op het milieu en het ontstaan van multiresistentie tegen antibiotica: Chen e.a. 2012
Dick, in de medicijnenwereld worden meer technieken ingezet, die daarbuiten 'not done' zijn (bestraling, antibiotica, medicijnen met toxische eigenschappen). Ook dat leidt vaak tot problemen (ook op milieugebied), maar die worden meer geaccepteerd omdat er vaak geen alternatieven zijn of onderzocht/ geboden worden....
Het grootste probleem van de tegenstanders moet intussen wel duidelijk zijn uit alle discussies. Maar Tjerk heeft een sterk punt, als hij de onnauwkeurigheid van het 'schieten' met DNA in een cel aanstipt.
Dat 'mogen' waarover je het nogal gekleurd hebt gaat daaraan voorbij.
ps heb je je ooit verdiept in alternatieve TNF-alfa remmers, zoals Quercitine, Gossipine (uit Hibiscusthee, heb je ook meteen een forse resveratrolbron), ALA, Apigenine of Luteoline ?
Dat is niet zo mooi voor je Dick, dat je dat moet gebruiken. Jammer dat er nog geen betere behandeling is ontdekt die geneest in plaats van remt. Maar ik begrijp dat je blij bent dat dit middel bestaat, ook al is het een GGO. Gelukkig is het een medicijn, geen voedsel.
Tjerk, ik gebruik TNF-alfa blokkers. Voor mij heel relevant, want zonder dat spul (GGO-hamstereiwit in mijn geval) zou ik een zgn. CRP-waarde hebben waarmee het leven niet heel lang uit te houden valt. Mogen die van jou wel?