image

The Guardian brengt vandaag een beschouwing over gin, dat na jaren lang een beetje belegen te zijn geweest, weer helemaal terug is. Het is een zeer lezenswaardig verhaal, met niet alleen een vogelvlucht over de Hollandse oorsprong van het spul en anekdotes, waaronder de onvermijdbare over Churchill: de oorlogspremier dronk zijn martini's naar eigen zeggen extreem droog, namelijk door alleen zijn blik langs de vermouthfles te laten glijden.

Het interessante van het stuk is dat Britten (hier althans) weer lijken te kiezen voor meer smaak na jaren van wodka en industrierum. "Vodka is a terrible neutral spirit. Gin is a much more crafted thing," zegt het hoofd-distillatie van Beefeater en op dat vakmanschap en meesterschap komt het Britse publiek nu af. Er is sprake van een "new wave' onder de gins. Het bittere van de jeneverbes wordt met allerlei subtiele, liefst een beetje obscure smaken gecomplementeerd. Op de Shetlandeilanden gebruikt men voor Blackwood's Norse gin ondermeer watermunt en Engels gras, dat ter plekke van de kliftoppen wordt geplukt. De jeneverbes was daar ooit uitbundig inheems, maar is inmiddels zo kaalgevreten door de schapen dat dit ingrediënt uit Umbrië wordt ingevoerd. Prins Charles is liefhebber. De gin zou the hint of the sea in zich herbergen. Mijn slijter had hem niet, dus ik kan het niet tegenspreken.

Een andere new wave-gin is Hendrick's, die als smaakstoffen ondermeer rozenbloemblaadjes en komkommer bevat. Hollandse komkommer, als eerbetoon aan de oorsprong. Nog weer een andere hitgin is Juniper Green Organic, een 100% organic gin uit Londen. Doordat ze daar geen fungiciden gebruiken, verloopt de fermentatie door de aanwezigheid van natuurlijke micro-organismen beter. En dat proef je. Juniper Green Organic heeft slechts een kwartet smaakingrediënten: jeneverbessen, koriander, engelwortel en bergbonenkruid. Maar ook hier is de prins van Wales fan van. De Amerikaanse Aviatin Gin vindt men echter maar niks: de lavendel overheerst hier de jeneverbes.

De cocktailmakers die gin gebruiken, proberen recht te doen aan de complexe smaken. Maak bijvoorbeeld eens met Hendrick's een Barbie: 8 delen gin, 3 delen rabarberpuree, 2 delen vanillesiroop, 2 delen kruisbessensiroop. Schud (met ijs) en schenk uit in martiniglazen. Versier met een kruisbes.

bron: The Guardian
Dit artikel afdrukken