Voor het post-antibiotische tijdperk wordt al geruime tijd gewaarschuwd. Het wegvallen van effectieve antibiotica, heeft ingrijpende implicaties voor onze zorg. De infectie die optreedt door een wond kan opeens weer dodelijk blijken als er geen antibioticum is om die te bestrijden. Operaties vergen zonder uitzondering antibiotica en worden dus heel risicovol.

The Lancet publiceerde deze week een artikel waaruit blijkt dat in het Verre Oosten (China, Maleisië en Laos) sprake is van verontrustend ver voortgeschreden resistentie tegen een belangrijk, krachtig antibioticum. Het gaat om colistine.

Nu blijkt dat zich reeds snel na de herintroductie van het middel resistente bacteriën hebben kunnen ontwikkelen, slaan medici alarm
Onderzoekers hebben E.coli bacteriën aangetroffen met een gemuteerd gen (MCR-1) dat resistent is tegen colistine. De resistentie is geconstateerd bij varkens - die in China antibiotica krijgen als groeibevorderaar - en enkele mensen. De vrees bestaat dat de resistentie zich snel via E.coli's kan verspreiden en vermenigvuldigen. Via reizende mensen en andere intercontinentale contacten zal de resistentie zich vermoedelijk binnen afzienbare tijd kunnen verspreiden over de gehele wereld en zelfs naar de gevreesde ziekenhuisbacteriën Klebsiella pneumoniae en Pseudomonas aeruginosa.

Colistine is een oud antibioticum dat enkele decennia slechts sporadisch werd gebruikt. Het kwam weer in gebruik omdat de voortschrijdende ontwikkeling van resistentie daartoe noopt. Nu blijkt dat zich reeds snel na de humane herintroductie van het middel resistente bacteriën hebben kunnen ontwikkelen, slaan medici alarm.

Zowel in de VS als de EU komen circa 25.000 sterftegevallen jaarlijks voor door onbehandelbare infecties. Het onderstaande kaartje laat zien hoeveel sterftegevallen in 2050 verwacht worden bij gebrek aan effectieve antibiotica.

antimicr_resist


"Er zullen weer mensen dood gaan", constateert een wetenschappelijk commentator op de BBC radio. Overheden overwegen het geven van incentives aan de farmaceutische industrie om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. De industrie is daar niet happig op omdat ze niet genoeg zullen kunnen verdienen aan nieuwe antibiotica, die hoge ontwikkelingskosten met zich meebrengen.

Fotocredits: antibioticapillen, chrisjtse
Dit artikel afdrukken