image

Het aantal mensen met overgewicht stijgt nog steeds. Door gemeenten kan er op lokaal niveau veel worden gedaan om deze trend te keren. Om ze daarbij te helpen, lanceert het Voedingscentrum samen met landelijke en lokale partners de praktische handleiding ‘Preventie van overgewicht in lokaal gezondheidsbeleid’. Het Voedingscentrum hoopt dat hiermee het thema overgewicht structureel op de agenda van de gemeentes komt.

In een gemiddelde Nederlandse gemeente met 100.000 inwoners hebben naar schatting 36.000 mensen matig overgewicht. 12.000 hebben zwaar overgewicht (obesitas). Wanneer deze lijn doorzet, zijn er in het jaar 2024 in dezelfde gemeente 41.000 mensen met matig overgewicht en 18.000 met zwaar overgewicht.
Handleiding
Om gemeenten bij de preventie van overgewicht te ondersteunen, ontwikkelde het Voedingscentrum de handleiding ‘Preventie van overgewicht in lokaal gezondheidsbeleid’. De handleiding bestaat uit twee delen en een bijlage. Deel 1 gaat over de opname van overgewicht als onderdeel van het lokaal gezondheidsbeleid. Deel 2 is praktischer en kan worden gebruikt voor een concreet actieprogramma ‘preventie van overgewicht’. De bijlage, De Leeflijn, geeft een overzicht van landelijk ontwikkelde interventies op het gebied van preventie van overgewicht. Met de handleiding kunnen wethouders en ambtenaren Volksgezondheid, samen met gezondheidsorganisaties, zoals GGD’s, sportkoepels en thuiszorginstellingen, het aantal mensen met overgewicht binnen hun gemeente helpen terugdringen.

Overgewicht als speerpunt
In de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) is vastgelegd dat gemeenten bepaalde taken hebben op het gebied van gezondheid, zoals inwoners aanzetten om gezond te leven. In de preventienota ‘Kiezen voor gezond leven’, die in 2006 verscheen, heeft minister Hoogervorst overgewicht opgenomen als een van de speerpunten. Uit het bijbehorende actieprogramma is de handleiding ‘Preventie van overgewicht in lokaal gezondheidsbeleid’ een van de eerste afgeronde items. De handleiding is onderdeel van een reeks die is begonnen door Stivoro met de Richtlijn Tabakspreventie.


bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken