Het Rondeel, dat is puur legkippengeluk, zo zegt de Dierenbescherming. Het is beter dan de natuur. Mede daarom werd onlangs gestart met de de derde Rondeelstal. Mark Soetman vraagt zich af: is gevangenschap dan toch beter dan vrije uitloop?
Onlang werd besloten tot de bouw van een derde Rondeelstal. Bij de opening van Rondeel II in Wintelre, kwamen de onderzoeksresultaten van de Dierenbescherming naar buiten. Rondeel had immers op voorhand drie sterren gekregen, met de afspraak dat de meetresultaten doorslaggevend zouden zijn.
Het geluk van de legkippen van het Rondeel werd vergeleken met dat van biologische. Logisch. En wat een verrassing. Ze scoorden op alle fronten significant beter. Er zat soms een factor tussen. Hulde voor de ontwerpers van het Rondeel. Geen kip op aarde heeft zo weinig stress als de Rondeelkip.
Maar wacht even… de bio-kip loopt vrij rond. Natuurlijker dan dat kunnen mensen geen kippen houden. Dat betekent mensen met het Rondeel een biotoop hebben ontworpen dat – in termen van dierwelzijn – de natuur overtreft. Dat is niet onlogisch gezien het feit dat natuurlijke vijanden kansloos zijn. Linksom of rechtsom: de dieren voelen dat. Zo maak je Happy Hoenderen.
En nu zit ik dus met een probleem. Als we deze meetresultaten serieus nemen, dan moeten we constateren dat het gevang gelukkig kan maken. Gelukkiger dan biologisch. Stallen zijn beter dan de natuur. Dat heeft consequenties.
fotocredits: Rondeelkippen in Barneveld, Foodlog
Dit artikel afdrukken
Het geluk van de legkippen van het Rondeel werd vergeleken met dat van biologische. Logisch. En wat een verrassing. Ze scoorden op alle fronten significant beter. Er zat soms een factor tussen. Hulde voor de ontwerpers van het Rondeel. Geen kip op aarde heeft zo weinig stress als de Rondeelkip.
Maar wacht even… de bio-kip loopt vrij rond. Natuurlijker dan dat kunnen mensen geen kippen houden. Dat betekent mensen met het Rondeel een biotoop hebben ontworpen dat – in termen van dierwelzijn – de natuur overtreft. Dat is niet onlogisch gezien het feit dat natuurlijke vijanden kansloos zijn. Linksom of rechtsom: de dieren voelen dat. Zo maak je Happy Hoenderen.
En nu zit ik dus met een probleem. Als we deze meetresultaten serieus nemen, dan moeten we constateren dat het gevang gelukkig kan maken. Gelukkiger dan biologisch. Stallen zijn beter dan de natuur. Dat heeft consequenties.
fotocredits: Rondeelkippen in Barneveld, Foodlog
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Hans: De winkelprijs is 28 cent zegt mij dus geheel niets. Het gaat erom wat de boer verdient met deze enorme investering die er mi tegenover staat. Dat ZLTO tevreden is en de boer ook, is een goede zaak, maar er is geen enkel cijfer publiekelijk beschikbaar, vandaar mijn inschatting.
Label Rouge staat open voor Label Rouge productie in andere landen als Frankrijk. Dat is altijd zo geweest.
Ik probeer altijd mijn commentaren zo neutraal mogelijk te doen zijn. Mijn functie (ondanks dat ik voor de Franse Overheid werk) brengt dat met zich mee. Mijn mening over het Label Rouge concept uit Frankrijk is dan ook vooral gestoeld op waarnemingen, vergelijking en kennis van het lastenboek. En soms kan dat wel eens vervelend zijn.
En inderdaad, in NL worden de dieren groeten deels gevoed met (goedkope) ingrediënten van overzee. Rotterdam is er groot mee geworden. Dat is Frankrijk veel minder het geval en bij bepaalde PO's zelfs volledig uitgebannen, omdat er lokaal geproduceerd wordt.
Intensieve veehouderij kan niet zonder antibiotica. Label Rouge heeft preventieve antibiotica volledig uitgebannen.
Zoals je ziet, ik som feiten op. Ik maak geen promotie. Mijn doel is een informatieve, waarbij ik probeer zo open en neutraal mogelijk de feiten weer te geven.
Tot slot, het is niet aan mij om een concept als Rondeel te veroordelen. Ik vind het ook wel innovatief (lees mijn commentaren). Ik zie, ik neem waar en geef mijn mening, zonder enige vorm van luchtfietserij. Label Rouge is uniek in de wereld. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook de mening van eenieder die het concept van dichtbij heeft mogen aanschouwen. Ik zie nog de Nederlandse pluimveetechneuten met open mond en hoofdschuddend staan te kijken, omdat ze niet voor mogelijk hielden wat hen werd getoond.... Dat is hetgeen ik wil overbrengen. Meer niet.
Net nu het een beetje helder werd, is men toch weer voor vergelijken. Ik vond Peter's opmerking #5 juist bevrijdend; om ieder systeem op eigen merites te beoordelen dus. Pluimveehouderijsystemen die richting "natuurlijk" gaan (maar eens dat die in de verste verte niks met natuur te maken hebben) kun je niet met systemen vergelijken die zich van de natuur af bewegen. Je hebt andere kippen, ander voer, andere dichtheid, andere gezondheidsrisico's, ander dierenwelzijn dus. Je zou binnen de tech-systemen een schaal moeten hebben en dan Rondeel laten scoren; hetzelfde voor de "natuurlijke systemen" en dan bv Label Rouge of NL-biologisch laten scoren. Kijken wat er het dichtst bij het systeemmaximum scoort, of bij het optimum als je ook gaat vergelijken op mineralenemissie, fossiel, water.
PS Mark, alle dierhouderijsystemen zijn grondgebonden
@Peter. Je hebt gelijk, er had net zo goed 'Beter dan Moeder natuur' boven kunnen staan. Bio claimt natuurlijk wel het beste systeem te hebben in deze, en dat is betwistbaar.
Wat betreft je drie opmerkingen, grotendeels eens. We moeten verder met onderzoek, alvorens te (ver)oordelen. Dat is mijns inziens een empirisch proces, dus is een ontwerp (in praktijk) als het Rondeel zeer veelzeggend. Veel 'doen' dus, om het inzicht daadwerkelijk te laten voortschrijden. Ondertussen zoekend naar betere methodes om langs te oordelen. Een gekleurde stok zegt slechts beperkt wat.
@Liesbeth. Eens met de twee richtingen: high tech, low impact, gesloten systemen versus grondgebonden 'natuurlijk'. Waarbij de tweede een lager volume zal kunnen inbrengen tegen (aanzienlijk) hogere prijzen.
@Dick, @Flipse en @Hans. Een WQ test om Label Rouge en Rondeel te vergelijken lijkt me een erg goed idee. Dat zou - voor dit moment met de huidige kennis - deze discussie kunnen beslechten. En laten we dan meteen milieu-impact, water-, energie-, nutriënten-, landgebruik en andere duurzame aspecten vergelijken.
Hans, enkele maanden geleden ontmoette ik een aantal kippenboeren die onder Label Rouge werken. Ze waren op bezoek in Ndl. en hebben het Rondeel gezien. Wat mij frappeerde was een houdingsverschil: zij optimaliseren extensief en wij - jullie van het Rondeel - extensiveren intensief. Zij zien andere dingen dan wij en gaven - los van het ongetwijfeld aanwezige chauvinisme - aan dat zij andere (betere?) oplossingen hebben dan het Rondeel en dat ze voor andere implementaties zouden hebben gekozen vanuit hun kijk op beestenplezier en diergezondheid.
Mocht het bestaan: ik zou heel benieuwd zijn naar een gezondheids- en welzijnsvergelijking met Label Rouge eieren. Wil je er eens naar graven? En als het niet bestaat: misschien toch eens doen en het hier en elders in de pers laten weten.
Dat is moderne marketing.
Eens overigens met Peter Jens: experimenteer steeds door en leer, oordeel niet in termen van 'goed' en 'fout'
@hans, ik moest even nakijken wat ik in deze lijn had geschreven. Mijn reactie #15 kan inderdaad als onvriendelijke overkomen, maar zo is het niet bedoeld. Met leuk experiment bedoelde ik niets sarcastisch. En net zoals in de linkedin lijn: "ik weet niet hoe het financieel in elkaar zit". Wat ik wel weet is dat in voedselmarkten een premiumprijs van 20-40% voor top of market kan, maar dat factoren duurder het niet echt werkt. Ik gun Rondeel naast een technologisch succes vooral een zakelijk succes, want dan is het pas echt duurzaam.