Onlang werd besloten tot de bouw van een derde Rondeelstal. Bij de opening van Rondeel II in Wintelre, kwamen de onderzoeksresultaten van de Dierenbescherming naar buiten. Rondeel had immers op voorhand drie sterren gekregen, met de afspraak dat de meetresultaten doorslaggevend zouden zijn.

Het geluk van de legkippen van het Rondeel werd vergeleken met dat van biologische. Logisch. En wat een verrassing. Ze scoorden op alle fronten significant beter. Er zat soms een factor tussen. Hulde voor de ontwerpers van het Rondeel. Geen kip op aarde heeft zo weinig stress als de Rondeelkip.

Maar wacht even… de bio-kip loopt vrij rond. Natuurlijker dan dat kunnen mensen geen kippen houden. Dat betekent mensen met het Rondeel een biotoop hebben ontworpen dat – in termen van dierwelzijn – de natuur overtreft. Dat is niet onlogisch gezien het feit dat natuurlijke vijanden kansloos zijn. Linksom of rechtsom: de dieren voelen dat. Zo maak je Happy Hoenderen.

En nu zit ik dus met een probleem. Als we deze meetresultaten serieus nemen, dan moeten we constateren dat het gevang gelukkig kan maken. Gelukkiger dan biologisch. Stallen zijn beter dan de natuur. Dat heeft consequenties.

fotocredits: Rondeelkippen in Barneveld, Foodlog
Dit artikel afdrukken