ASC en MSC
Hoewel er meerdere keurmerken voor vis zijn, wil het WNF met name de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor verantwoorde viskweek en de Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) voor duurzame wildvangst onder de aandacht brengen.
Consumenten moeten er alleen goed bij nadenken voor welke vis ze kiezen, zodat we ook in 2050 nog vis kunnen etenElies Arps van het WNF: “Er lopen steeds meer mensen op aarde rond die allemaal te eten moeten hebben. Veel van die voedselvoorziening komt van vis vandaan. Door die stijgende vraag neemt de druk op de oceanen toe. Duurzame visvangst en – kweek zijn dus belangrijk om de oceanen gezond te houden.”
Supermarkten
Bij de campagne zijn vooral supermarkten aangesloten, omdat consumenten daar de meeste vis vandaan halen. Ook visleveranciers, bepaalde vismerken en een aantal bedrijven uit de foodindustrie doen mee. Arps: “Wij willen dat consumenten weten dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het beschermen van vis en oceanen, door te kiezen voor vis met een keurmerk.”
In de Nederlandse supermarkten wordt vis met een keurmerk langzaam maar zeker de norm. Bij Albert Heijn is 90% van de verkochte vis voorzien van een label. Ook in andere supermarkten neemt het percentage vis met ASC of MSC certificering snel toe. Om meer duurzame vis in supermarkten en restaurants te krijgen, is het volgens Arps vooral belangrijk dat consumenten ernaar vragen. “Als die prikkel er is, creëren we daar een bewustwording mee die hopelijk doorwerkt naar de visserij en kwekerij.”
Geen vis meer eten is volgens haar niet de oplossing: “Dat is niet realistisch en hoeft ook niet. Vis doet het qua footprint en voedselconversie heel goed ten opzichte van vlees. Consumenten moeten er alleen goed bij nadenken voor welke vis ze kiezen, zodat we ook in 2050 nog vis kunnen eten.”
Als we mogen blijven eten wat ik van de week kreeg voorgezet, ga ik ervoor.
Namens @foodlog_nl aan het genieten van heerlijke visgerechten in het kader van de #bewustevisweek pic.twitter.com/ShWHwzNu7i
— Marjolein Streur (@lefleefstijl) September 5, 2016
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hi Marc, als de wildgevangen vis het MSC keurmerk draagt is de vis gegarandeerd terug te traceren tot een MSC gecertificeerde visserij. Daartoe kent het MSC programma niet alleen een standaard voor de visserij om aan te voldoen, maar daarnaast ook een traceerbaarheid standaard waaraan verwerkende partijen in de keten moeten voldoen. Alleen dan kan uiteindelijk het keurmerk op consumentgerichte uitingen en/of verpakkingen worden gebruikt. Uit langlopend DNA onderzoek blijkt overigens ook dat daardoor MSC verpakkingen een meer dan 99,5% juiste etikettering kennen. Dit in tegenstelling tot het mondiale gemiddelde van slechts 70% (!). Dus een goede aanvullende reden om voor MSC te kiezen. Wil je meer weten, laat het ons weten zodat we nog transparanter kunnen vertellen wat je van dit keurmerk kan verwachten. mvg Mieke MSC Benelux
Vis eten is veilig? Wat me vooral stoort is dat ik nooit weet waar de vis verwerkt wordt? Bij vlees ken je de herkomst (geboren, gekweekt, geslacht, versneden en verpakt) en dat staat genoteerd om elke verpakking. Bij vis moet je maar geloof hechten aan het feit in welke zee ze gevangen werd? Hier boven op komt nog dat elke vis in gelijk welke vieze fabriek kan verwerkt worden en schaamteloos op de markt wordt gebracht? Hoe is dat nog mogelijk in 2016?