De campagne start dit jaar voor de 4e keer in Nederland en de 2e keer in België. Het doel ervan is om de twee keurmerken voor duurzame vis meer naamsbekendheid te geven bij de consument en mensen bewust te maken van de problemen die er zijn met de oceanen.

ASC en MSC
Hoewel er meerdere keurmerken voor vis zijn, wil het WNF met name de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor verantwoorde viskweek en de Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) voor duurzame wildvangst onder de aandacht brengen.

Consumenten moeten er alleen goed bij nadenken voor welke vis ze kiezen, zodat we ook in 2050 nog vis kunnen eten
Elies Arps van het WNF: “Er lopen steeds meer mensen op aarde rond die allemaal te eten moeten hebben. Veel van die voedselvoorziening komt van vis vandaan. Door die stijgende vraag neemt de druk op de oceanen toe. Duurzame visvangst en – kweek zijn dus belangrijk om de oceanen gezond te houden.”

Supermarkten
Bij de campagne zijn vooral supermarkten aangesloten, omdat consumenten daar de meeste vis vandaan halen. Ook visleveranciers, bepaalde vismerken en een aantal bedrijven uit de foodindustrie doen mee. Arps: “Wij willen dat consumenten weten dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het beschermen van vis en oceanen, door te kiezen voor vis met een keurmerk.”

In de Nederlandse supermarkten wordt vis met een keurmerk langzaam maar zeker de norm. Bij Albert Heijn is 90% van de verkochte vis voorzien van een label. Ook in andere supermarkten neemt het percentage vis met ASC of MSC certificering snel toe. Om meer duurzame vis in supermarkten en restaurants te krijgen, is het volgens Arps vooral belangrijk dat consumenten ernaar vragen. “Als die prikkel er is, creëren we daar een bewustwording mee die hopelijk doorwerkt naar de visserij en kwekerij.”

Geen vis meer eten is volgens haar niet de oplossing: “Dat is niet realistisch en hoeft ook niet. Vis doet het qua footprint en voedselconversie heel goed ten opzichte van vlees. Consumenten moeten er alleen goed bij nadenken voor welke vis ze kiezen, zodat we ook in 2050 nog vis kunnen eten.”

Als we mogen blijven eten wat ik van de week kreeg voorgezet, ga ik ervoor.

Dit artikel afdrukken