Het besluit wordt door de 20-jarige coöperatie in een zinnetje gemeld in een persbericht en komt niet echt als een verrassing.

Al sinds 5 jaar was er sprake van een moratorium, nadat in 2007 was geconstateerd dat melkrobotmelk soms voor ranzig-smakende kazen zorgde. Gruyère wordt gemaakt van rauwe melk, en volgens de regels van de AOC moet de melk twee keer per dag bij de kaasmaker geleverd worden zodat er binnen 18 uur met het kaasmaken kan worden begonnen. Als koeien zich vaker per dag laten melken, zoals de bedoeling is van een melkrobot, kan de levering aan de kaasfabriek in feite continu doorgaan, waardoor de 18-uurs grens moeilijker te handhaven is. Bovendien blijkt bij vaker gemolken koeien de samenstelling van de vetzuren in de melk te veranderen waardoor het risico op ongewenste enzymatische processen toeneemt.

De kogel is nu door de kerk. De AOC Zwitserse Gruyère mag alleen AOC heten als er geen melkrobot aan te pas is gekomen. De (handvol) betrokken Zwitserse koeienboeren hebben 10 jaar gekregen om hun melkstallen aan te passen.

Fotocredits: Xesc
Dit artikel afdrukken