Het Drentse Emmen telde begin dit jaar 1.400 restaurantstoelen. Dat aantal dreigt te verdubbelen door de komst van 2 grote restaurants. De lokale directeur van groot-restaurateur Van der Valk verwijt de gemeente gebrek aan geformaliseerde visie.
In Emmen is een restaurantoorlog gaande, meldt het Dagblad van het Noorden. Zowel de kleine horeca als de Emmer vestiging van Van der Valk maken zich 'verschrikkelijk veel zorgen' over de 'wereldrestaurantoorlog' in het centrum van de Drentse plaats, schrijft de krant.
Het begon met de opening van wereldrestaurant Puur met 600 zitplaatsen eerder dit jaar. De gemeente zou nu ook nog toestemming willen geven voor een concurrerend restaurant dat 'Taste of Now' zal gaan heten. Het plan voorziet in nóg eens 800 stoelen.
De gemeente blijkt bij gebrek aan horecavisie weinig aan de ontstane situatie te kunnen doen. Omdat de gemeente geen horecavisie heeft geformuleerd, zijn er geen argumenten om tegen de plotseling optredende overweldigende concurrentie op te treden. Dat kan bijvoorbeeld in Zwolle wel, volgens Duivenvoorde. Emmen kan wel valse concurrentie van supermarkten aanpakken en deed dat ook in 2012. Nu is het volgens Duivenvoorde "alsof er op een locatie met twintig supermarkten aan de overkant van de weg opeens nog twintig supermarkten bijkomen. Dat zou de gemeente ook niet tolereren."
Gewenste en ongewenste ontwikkelingen blijken dus af te hangen van de visie van een gemeente. Zolang die niet is geformuleerd, kan alles wat het bestemmingsplan toestaat. De vestiging van Puur kon doorgaan omdat het college een bestemmingsplanwijziging had goedgekeurd.
Fotocredits: wereldrestaurant Puur, Emmen
Dit artikel afdrukken
Het begon met de opening van wereldrestaurant Puur met 600 zitplaatsen eerder dit jaar. De gemeente zou nu ook nog toestemming willen geven voor een concurrerend restaurant dat 'Taste of Now' zal gaan heten. Het plan voorziet in nóg eens 800 stoelen.
Alsof er op een locatie met twintig supermarkten aan de overkant van de weg opeens nog twintig supermarkten bijkomen. Dat zou de gemeente ook niet tolererenBegin dit jaar telde het centrum van Emmen circa 1.400 restaurantstoelen. Dat zegt Ton Duivenvoorde. Hij is voorzitter van de Emmer afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Tevens is hij eigenaar van de Van der Valk vestiging in de plaats. "Dat aantal wordt door twee wereldrestaurants in één klap verdubbeld en dat is veel te veel voor Emmen. Ik ga geen namen noemen maar er zijn veel restaurants die het nu, na de opening van Puur, al merken. Ik heb er zelf ook last van."
De gemeente blijkt bij gebrek aan horecavisie weinig aan de ontstane situatie te kunnen doen. Omdat de gemeente geen horecavisie heeft geformuleerd, zijn er geen argumenten om tegen de plotseling optredende overweldigende concurrentie op te treden. Dat kan bijvoorbeeld in Zwolle wel, volgens Duivenvoorde. Emmen kan wel valse concurrentie van supermarkten aanpakken en deed dat ook in 2012. Nu is het volgens Duivenvoorde "alsof er op een locatie met twintig supermarkten aan de overkant van de weg opeens nog twintig supermarkten bijkomen. Dat zou de gemeente ook niet tolereren."
Gewenste en ongewenste ontwikkelingen blijken dus af te hangen van de visie van een gemeente. Zolang die niet is geformuleerd, kan alles wat het bestemmingsplan toestaat. De vestiging van Puur kon doorgaan omdat het college een bestemmingsplanwijziging had goedgekeurd.
Fotocredits: wereldrestaurant Puur, Emmen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volgens mij moet een gemeente met name zorgen voor de kwaliteit van het publieke domein, en het algemeen welzijn van haar bewoners. Activiteiten met potentieel grote overlast (b.v. verkeer, industrie, veehouderij) en met gevolgen voor het essentiële voorzieningenniveau (brandweer, voeding, wellicht ook nog banken of flappentaps, ..) horen daar wel bij, maar regulering van horeca, kappers en bakkers, groentemannen, tattoo shops, naaiateliers en fietsenhandels lijkt mij niet noodzakelijk. Als horeca-uitbaters bang zijn voor concurrentie, en daarom willen dat de gemeente dat reguleert, stopt mijn inziens het vrije ondernemerschap. Niet doen dus.
Gemeenten met visie... Er zijn er die leefbaarheid en recreatie hoog in het vaandel (zeggen te) hebben, en tevens zelfs doelgericht bestemmingsplannen wijzigen om grote uitbreidingen van zeugenhouderijen te faciliteren.
Toch zou dat best eens kunnen omdat de openbare ruimte zijn beperkingen kent en tot de commons behoort. De vraag is dus: vanaf welke momenten voor welke grootheden moet het belang van de commons van toepassing worden verklaard? En (wat mij betreft): op wiens gezag?
Dick, hoort het bepalen van het aantal restaurantstoelen ook bij het reguleren van de openbare ruimte? Dan is het een kleine stap naar het reguleren van het aantal varkens of het aantal te produceren kilogrammen melk, lijkt mij.
Henric, de overheid is zelfs in een liberale samenleving de regulator van de openbare ruimte en het wel functioneren daarvan. Maar je raakt - denk ik - een heel belangrijk punt: in een tijd waarin alles sneller gaat dan ooit te voren, moet een gemeente veel visie hebben. Misschien wel meer dan er aanwezig is ...