image

De fles en de pot zijn niet wat ze zeggen. De vodka is likeur, de cassoulet jam. Van kweeperen.

Het is maximaal verwaard fruit, want we gooien niks weg. Vroeger kieperden we dat wat nu jam is zonder pardon in de vuilnisbak. Absurd. Sinds het hier op foodlog.nl over het verwaarden van vlees gaat, denken we eerst even na. Ook over fruit.
De kweeperen die we eerst maandenlang in de vodka in het donker wegzetten om hun fijne smaak af te geven aan gedestilleerd dat een zalige vruchtenbrandewijn wordt, leveren iets op waar je een jam van kunt maken die je in 1 klap een goed humeur voor 3 dagen bezorgt. Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan is 'echt' in de mode. Omdat de kweepeer volgens haar de oerpeer is, hoort de kweepeer dus in de mode. Daarom praatte ze de keiharde vrucht onlangs op TV de echte mode in. We mogen aannemen dat binnenkort ook de oersinaasappel, een klein bolletje ter grootte van een kumquat, door haar als hip zal worden aangeprezen. Hoe oerder, hoe hipper en, dus , hoe beter ;-)

Ik weet niet of groentenboeren en speciaalzaken het al van Ammerlaan gehoord hadden, maar je ziet steeds vaker kweeperen (en -appels, die wat 'appeliger' van vorm zijn dan dan de -peren die 'perig' zijn). Vooral op de markt trouwens. M.n. voor allochtone fruitkopers.

Weg van de snelweg van het modegekwetter, is de kweepeer een geweldig ruikende vrucht. Leg er een paar in huis en je komt in hoger sferen. Je kunt er alleen niks mee als je hem niet bereidt. Je kunt de kwee koken en hem dan eten als een stoofpeer. Of je maakt er jam, chutney, gelei of likeur van.

Je kunt er ook vruchtenbrandewijn en jam van maken. Daar is het nu de tijd voor. Als je tenminste net als wij 'kweepeerlikeur' hebt gemaakt.

Ver voor de mode uit hadden wij ze gelukkig al. Van eigen teelt nota bene. De kweepeerstruik - een boom kun je het niet noemen - maakt in april grote wit-roze bloesems. Bij ons Franse huis tenminste; in Nederland zijn ze ruim een maand later. Laat in het najaar oogst je de dan nog steeds keiharde vruchten.
Omdat we niet spuiten en verzot zijn op onze kweepeerlikeur, schillen we de vruchten en versnijden we die na het weghalen van de wormstekige plekken tot snippers. Zo hebben de wormen wat en wij ook. Er blijven genoeg vruchten over om te stoven of koken, meer kunnen we er toch niet op als 'groenten' (het zijn uitstekende vleesbgeleiders) of nagerechten (gestoofde kweepeer met een lepel creme fraiche is zalig en je houdt er een gelei aan over waar je nog maanden plezier van hebt).

De snippers zetten we in grote glazen kommen (afsluitbaar, kan ook met plastic folie) net onder met wit gedestilleerd van minimaal 40%. Vodka, Mispelblom, Rhum. Het kan allemaal. Op 1,5 liter gedestilleerd gaan 5 stokjes vanille, 50 korianderzaadjes, 25 kloofjes kruidnagel, 25 bittere amandelen (heel laten) en wat snufjes 5 kruidenpoeder.
Dat laten we een maand of 3 staan. Daarna verwijderen we de kruiden en de vruchtenpulp en filteren (trechter + koffiefilter) we de vloeistof om niet teveel bezinksel in de likeur te krijgen.
Naar smaak voegen we aan de gearomatiseerde drank suiker toe. Dat gaat eenvoudig. Breng water aan de kook met daarin 1 kilo suiker op 1 liter water. Kook dat in gedurende een minuut of 6. Voeg dit suikerwater naar smaak toe en je maakt zelf je ideale likeur. Wij letten op de geur. Kweepeer heeft een heel eigen verfijnde bloesemgeur. Die moet niet worden overstemd door teveel zoetigheid.

Dat gaat als volgt. Spoel de flessen 'drank' die je gebruikte om de kweepulp onder te zetten een aantal malen met kokend water om ze te steriliseren. Vul ze met het filter. Stop op ca. driekwart van de fles, zodat je kunt experimenteren met de toevoeging. Als je tevreden bent, zet je de flessen liefst een paar maanden weg. Je zult merken dat de smaak 'verdiept'. Het spul 'rijpt' na op de fles.

Dat bottelen deden we per kom 'trekfruit' verspreid over de laatste drie maanden.

Daar zaten we voor het zoveelste jaar met al die van drank doortrokken, benevelde fruitsnippers, die al zovele jaren hun regelrechte weg naar de vuilnisbak vonden. We besloten het eens anders aan te pakken.
De oplossing is oersimpel. Doe de snippers in een pan en voeg er water aan toe. Kook het spul tot het zacht is. Zet de staafmixer erin en mix tot alles fijn is. Voeg en 1/3 suiker (op 1 kilo dus een dikke 300 gram). Kook het vervolgens 20 minuten door tot het gelifieert.

Klaar is Kees. Je hebt nu de meest verrukkelijke kweepeerjam die je ooit zult proeven: fruitigheid en geur met een lekkere alcoholhint.
Koel bewaren omdat het spul anders gaat schimmelen. Het normale suikerniveau van 1/1 zou ervoor zorgen dat dat niet gebeurt. Dit is veel fruitiger en bevat maar liefst 66% minder suiker.

Er kan geen premiummerkjammetje tegenop. Het kost geen fluit en je scoort er weer duurzame punten mee. Doe het daarom lekker ordinair in een weckpot die je een 2e nuttig leven geeft. Uiteraard eerst even steriliseren met kokend water.
Dit artikel afdrukken