Het drinken van frisdrank door volwassenen kan leiden tot obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Er lijkt een verband te zijn tussen de inname van suikers en een toename van de niveaus aan cholesterol en vetten (triglyceriden) in het bloed. Een nieuwe studie in The Journal of Nutrition onderzocht of dit ook geldt voor schoolkinderen tussen de 8 en 15 jaar.

Hoger niveau aan 'goede' cholesterol
De onderzoekers bekeken het voedingspatroon en bloedwaarden van 613 kinderen. Kinderen die meer frisdrank dronken bleken hogere triglyceridenwaarden in het bloed te hebben. Door het drinken van frisdrank krijgt het lichaam meer calorieën binnen dan het kan verbruiken. De energie die niet direct verbrand kan worden, wordt omgezet in triglyceriden, vetten. Een te hoog niveau triglyceriden geeft een sterk vergroot risico op gezondheidsproblemen. De kinderen die gedurende het jaar gemiddeld één glas per week minder frisdrank gingen drinken, hadden na een jaar hogere niveaus HDL cholesterol. HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol dat juist beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Voeding aanpassen
Volgens hoofdonderzoeker Maria Van Rompay, promovenda aan Tufts University, dragen verschillende factoren bij aan het ontstaan van cardiovasculaire ziektes. “Hoge triglyceridenwaarden, laag HDL cholesterol, insulineresistentie en obesitas geven een sterk verhoogd risico op toekomstige hart- en vaatziekten, zeker wanneer dat in de jeugd al begint. Voeding is een factor die aan te passen is om ziektes te voorkomen.”
Senior onderzoeker Jennifer Sacheck voegt daaraan toe dat frisdrank niet alleen veel suikers bevat, maar ook voedingsmiddelen verdringt die van groot belang zijn voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Fotocredits: ‘Coca Cola’, Ali Bindawood.
Dit artikel afdrukken