De ProFri besloot actie te nemen nadat ze van meer dan 30 ondernemers voorbeelden hadden gekregen van de commentaren bij de door het AD beoordeelde frietjes. Die gingen 'alle proporties te buiten', zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. Sommige bedrijven worden letterlijk met de grond gelijk gemaakt, en zelfs een voldoende beoordeling blijkt geen garantie om een bepaald onaardige woorden te kunnen voorkomen.

Waar is uw verantwoordelijkheid voor fatsoenlijke nieuwsgaring gebleven?
Geen fatsoenlijke nieuwsgaring
In de brief aan het AD vraagt ProFri of de krant zijn journalistieke geweten is kwijtgeraakt. ‘’Waar is uw verantwoordelijkheid voor fatsoenlijke nieuwsgaring gebleven? Waarom schept u ook bij deze editie van de AD Friettest er genoegen in om mensen – persoonlijk en zakelijk – op een zwaar beledigende manier in de hoek te zetten. Een gevoel van macht, vermeende superioriteit als het gaat om kennis over frituren of zit iets anders u al die jaren al dwars? Wij vinden dat u kiest voor makkelijk scoren en niet voor inhoudelijke kwaliteit", citeert Out-of-Home Shops.

De vakvereniging heeft als tegengeluid voor de test een website geopend: www.hetadgaattever.nl. Daar kan iedereen zijn mening geven over de journalistieke aanpak van de AD friettest, én over de door het AD geteste frietzaken. Dat moet een gebalanceerder oordeel opleveren, denkt de ProFri. Het AD heeft toegezegd feitelijke onjuistheden in de test nog aan te passen.

Frietwinkel Utrecht krijgt een 10
Overigens werd vandaag de winnaar van de AD-Friettest al uitgebreid gefêteerd in de krant. Het gaat om de nog geen twee jaar oude Frietwinkel van Roderick Heijning en Siem van Bruggen in Utrecht. De jury, onder leiding van dr.ir Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek, deelde zelfs de enige 10 in de 144 beoordelingen uit. "Frietwinkel komt met een schitterend krokante friet met een hoog smaakgehalte. Goudgeel gebakken, knapperig van buiten en zacht van binnen. De schil geeft deze friet tevens een ambachtelijk karakter.''

Fotocredits: Frietwinkel Utrecht, via Facebook
Dit artikel afdrukken