De Franse visconservenindustrie heeft het economisch moeilijk en vreest zelfs voor zijn voortbestaan.
Eind december starten de jaarlijkse prijsonderhandelingen met de grote supermarktketens, die altijd op het scherpst van de snede gevoerd worden. Dit jaar moeten de visconservenfabrikanten prijsverhogingen doorberekenen om hun kosten goed te kunnen maken. De kosten van de grondstoffen, die 70% van de totale productiekosten, zijn met tientallen procenten gestegen. Het is echter de vraag of hun afnemers hogere inkoopprijzen zullen accepteren.
Grondstoffenprijzenstijging
Meestal geldt een dergelijke kostenstijging voor maar één van de drie meest verkochte soorten vis in blik, tonijn, makreel en sardines. Dit jaar ging de prijs van alle drie fors omhoog, zegt Pierre Commere, woordvoerder voor de Association des entreprises de produits alimentaires élaborés (Adepale), de verwerkende industrie.
De prijs van albacore tonijn ging met 30% omhoog. Makreel steeg met 35% en sardientjes werden gemiddeld 50% duurder ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nog bij dat ook de prijs van olijfolie, essentieel ingrediënt voor de conservenindustrie, de afgelopen 2 jaar met 30% omhoog is gegaan.
Vorig jaar, waren tijdens de beruchte prijsonderhandelingen met de retail de visprijzen juist een paar maanden aan het dalen, dus was een prijsverhoging niet nodig. Sinds maart van dit jaar is dat anders. Daarom zien de visverwerkers met angst en beven de komende onderhandelingen tegemoet. Ze hopen de prijzen met een paar centen te kunnen verhogen, om de gestegen kosten te kunnen opvangen, zonder dat dit ten koste gaat van de consumptie van visconserven. Want, zegt Jean-François Hug van de bekende Connétable-sardientjes, "vis-in-blik is nog altijd één van de meest hoogwaardige en goedkoopste bronnen van dierlijk eiwit voor consumenten".
Als de visconservenproducenten hun prijs niet kunnen verhogen, dan leidt dat onvermijdelijk tot ontslagen in de sector, die werk biedt aan 2.500 mensen. Omdat de vis overal duurder is geworden, zullen - zo denken pessimistische Franse conservenfabrikanten - mogelijk ook consumenten merken dat er volgend jaar minder ingeblikte vis in de schappen ligt.
Dit artikel afdrukken
Grondstoffenprijzenstijging
Meestal geldt een dergelijke kostenstijging voor maar één van de drie meest verkochte soorten vis in blik, tonijn, makreel en sardines. Dit jaar ging de prijs van alle drie fors omhoog, zegt Pierre Commere, woordvoerder voor de Association des entreprises de produits alimentaires élaborés (Adepale), de verwerkende industrie.
De prijs van albacore tonijn ging met 30% omhoog. Makreel steeg met 35% en sardientjes werden gemiddeld 50% duurder ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nog bij dat ook de prijs van olijfolie, essentieel ingrediënt voor de conservenindustrie, de afgelopen 2 jaar met 30% omhoog is gegaan.
Vis-in-blik is nog altijd één van de meest hoogwaardige en goedkoopste bronnen van dierlijk eiwit voor consumentenAngst en beven
Vorig jaar, waren tijdens de beruchte prijsonderhandelingen met de retail de visprijzen juist een paar maanden aan het dalen, dus was een prijsverhoging niet nodig. Sinds maart van dit jaar is dat anders. Daarom zien de visverwerkers met angst en beven de komende onderhandelingen tegemoet. Ze hopen de prijzen met een paar centen te kunnen verhogen, om de gestegen kosten te kunnen opvangen, zonder dat dit ten koste gaat van de consumptie van visconserven. Want, zegt Jean-François Hug van de bekende Connétable-sardientjes, "vis-in-blik is nog altijd één van de meest hoogwaardige en goedkoopste bronnen van dierlijk eiwit voor consumenten".
Als de visconservenproducenten hun prijs niet kunnen verhogen, dan leidt dat onvermijdelijk tot ontslagen in de sector, die werk biedt aan 2.500 mensen. Omdat de vis overal duurder is geworden, zullen - zo denken pessimistische Franse conservenfabrikanten - mogelijk ook consumenten merken dat er volgend jaar minder ingeblikte vis in de schappen ligt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Inderdaad Wouter, er zijn vast blikjes zijn waarvan de prijs de lading niet dekt. Maar dat heb je met veel producten. Heb eens in Lissabon in een van de vele blikjeswinkels geproefd van (warm bereidde) scheermessen uit blik. De inhoud van dat blik was niet bepaald lekker. Maar ja, je kunt niet zomaar een blikje opentrekken en proeven..... Vooraf goed advies vragen is altijd verstandig, al zal dat ook niet altijd een garantie zijn op een goed product. En er zijn natuurlijk van de snobs (m/v} die zo'n duur blikje kopen om indruk te maken.Tip: als je eens naar Lissabon gaat, breng eens een bezoek aan de "Mercado da Ribeira", zowat aan de oevers van de Taag, vlak bij Cais de Sobré. Sinds een paar jaar vind je naast de traditionele markt een gweldige foodcourt hal met tientallen "restaurantjes" en foodshops, wijn- en foodwinkeltjes. Echt de moeite van een bezoek waard. Kijk op http://www.lisbonlux.com/lisbon-shops/mercado-da-ribeira.html
Dat is, Frans Brouwers, ook in Spanje niet ongewoon; extreem dure blikjes visconserven. In een Spaanse supermarkt vond ik blikjes kokkels, verpakt in een doorzichtige omdoos met een dingetje er in dat tumult veroorzaakt als je er zo mee de winkel uit loopt. De omdoos werd er bij de kassa afgehaald. De blikjes waren zo duur als zat er grijze kaviaar in.
Het is waar, er zijn verschillen, maar de prijs op zich zegt niks over wat je onder het dekseltje gaat vinden aan plezier.
Ik kom veel in Portugal, niet in de laatste plaats vanwege de culinaire genoegens. In Portugal zijn er ontzettend veel soorten vis-, schelp en schaaldieren in blik verkrijgbaar. Er openen steeds meer winkels die dergelijke conserven verkopen. Maar ook in Tascas, cafeetjes, uitgaansgelegenheden kom je steeds meer vis in blik tegen. En niet alleen in Portugal maar ook in andere zuideuropeese landen. Dick Veerman schreef dat er blikjes waren van rond de € 5,00 per blikje. Hij vond dat duur. Welnu, er zijn in die winkeltjes ook visconserven verkrijgbaar van dik boven de € 5,00 per stuk. Ik heb in Lissabon, Cascais, Sintra, Porto blikjes gezien die € 23.50 kosten. Ik heb een keer een blikje met Carapau (= Horsmakreel) gegeten. Hemels lekker ! Voor een keertje maar ik ga toch weer voor de goedkopere blikjes. Tip: Visconserven in blik zijn lang houdbaar. Draai ze eens per maand om. Dan blijft de inhoud altijd onder de olie en andere smaakmakers en dat komt de smaak ten goede. En sardines in olijfolie smaken heel lekker als je ze in de olie verwarmd, de olie na verwarmen goed laat afdruipen en ze serveert op een krakend vers stuk bruin stokbrood. Aan de vis niets extra's toevoegen, ook geen citroen. Lekker koud biertje of een knisperende Vinho Verde erbij.... Que bom, wat lekker.
Bij de vershal in Eindhoven (Strijp S, Klokhuis) vindt je naast tal van leuke en bijzondere foodshops en eetgelegenheden ook "Blikjesfabriek". De zaak wordt gedreven door Pedro Viegas, een altijd goedgemutste Portugeess. Hij dan veel vertellen over vis in blik. Voor meer informatie, kijk op www.vershalhetveem.nl/nl/ondernemers/blikjes-fabriek . En kijk voor informatie over de vershal "Het Veem" op http://vershalhetveem.nl/nl/home .
PS: Vanavond geen vis als avondeten.... gewoon lekker roergebakken spruitjes, gekookte aardappeltjes, kort gebakken dikke en ontbeende schouderkarbonade met groene pepersaus en zelfgemaakt appeltaartijs.
Fijne avond
Dank je voor de klieren.
sardienen met schubben ertussen zijn niet echt aangenaam hoor, ze zijn wel los, maar niet verwijderd! Nu, dat was een eenmalig aanbod op de markt hier, door een stel louche types die niets anders verkochten dan die ene partij sardienen. Bij goedkopere merken Amerikaanse zalm in blik gebeurt het ook wel eens dat er nog schubben op zitten.
Vier Foodlogschrijvers hieronder hebben plezier in en verhalen over visconserven. Ik wou dat het er honderd waren. Ze worden (de conserven, niet de schrijvers) nogal verwaarloosd, mogelijk geminacht, door culinaire kakko's. Staat er - nieuwe mode - een kunstwerkje op het doosje om een blikje, ja dan heeft Amsterdam Zuid wel interesse en maakt het niet meer uit wat het kost.
Maar er is zoveel te vertellen over vis in blik en vis in een flesje. Foodlog zou er een mooie serie over op touw kunnen zetten.
Even klieren met Nick Trachet.
Hij schrijft hieronder, bijdrage nummer 4, over armoedige blikjes sardines 'met de schubben er nog aan'. Wat zou ik graag zo'n blikje van dichtbij zien. Het is moeilijk, niet makkelijk, om sardines in een blikje te proppen waar de schubben nog aan zitten. Sardines verliezen net als haring tussen vangst en verwerking, hun schubben. Meestal.