Franse boeren hoopten op een betere prijs voor hun melk en vlees. Nu blijkt dat die maar ten dele en slechts tijdelijk tot stand komt, komen ze weer in actie. Supers en merkfabrikanten moeten het ontgelden.
Daartoe opgeroepen door de FDSEA - een afdeling van de landelijke boerenkoepel FNSEA in de Aveyron - stickerden gistermiddag Franse boeren niet-Frans en 'vlees uit niemandsland' (viande de nulle part) in supermarkten. Dat werd duidelijk uit een serie tweets van de organisatie.
Zelf winkels onder handen nemen
In groepen kamden ze discount-supermarkten uit om daar buitenlands of niet-identificeerbaar vlees van een sticker te voorzien. Het 'vlees uit niemandsland' heeft inmiddels een eigen website waar boeren stickers kunnen bestellen om zelf winkels onder handen te nemen.
Caprice des Dieux en Bresse bleu verwijderd
La France Agricole meldt dat ze tevens in filiaal van supermarkt Casino alle kazen van Savencia, een van Frankrijks grote onafhankelijke zuivelverwerkers, uit het schap haalden. Het bedrijf maakt een serie merkkazen die ook bij ons bekend zijn: Caprice des Dieux, Chavroux, Bresse Bleu, Cœur de Lion, Fol Epi, Saint Agur en Saint Moet. Die merken zijn ook in grote aantallen in het buitenland te verkrijgen, maar krijgen daar geen extra verhoogde consumentenprijs. Aangezien zijn Savencia zijn productiestromen niet kan scheiden in een Franse en een voor export bestemde, zegt het bedrijf niet te kunnen beginnen aan uitbetaling van hogere melkprijzen.
De boeren ontdekten tijdens de acties ook dat buitenlands vlees soms hoger geprijsd is dan het Franse, dat zij steevast als 'kwaliteitsproduct' aanduiden. In een tweet lieten ze zien dat een kilo Iers rundvlees €18,90 kost, terwijl een kilo Frans voor €11,99 langs de kassa mag.
Fotocredits: Viande de nulle part
Dit artikel afdrukken
Zelf winkels onder handen nemen
In groepen kamden ze discount-supermarkten uit om daar buitenlands of niet-identificeerbaar vlees van een sticker te voorzien. Het 'vlees uit niemandsland' heeft inmiddels een eigen website waar boeren stickers kunnen bestellen om zelf winkels onder handen te nemen.
Caprice des Dieux en Bresse bleu verwijderd
La France Agricole meldt dat ze tevens in filiaal van supermarkt Casino alle kazen van Savencia, een van Frankrijks grote onafhankelijke zuivelverwerkers, uit het schap haalden. Het bedrijf maakt een serie merkkazen die ook bij ons bekend zijn: Caprice des Dieux, Chavroux, Bresse Bleu, Cœur de Lion, Fol Epi, Saint Agur en Saint Moet. Die merken zijn ook in grote aantallen in het buitenland te verkrijgen, maar krijgen daar geen extra verhoogde consumentenprijs. Aangezien zijn Savencia zijn productiestromen niet kan scheiden in een Franse en een voor export bestemde, zegt het bedrijf niet te kunnen beginnen aan uitbetaling van hogere melkprijzen.
De boeren ontdekten tijdens de acties ook dat buitenlands vlees soms hoger geprijsd is dan het Franse, dat zij steevast als 'kwaliteitsproduct' aanduiden. In een tweet lieten ze zien dat een kilo Iers rundvlees €18,90 kost, terwijl een kilo Frans voor €11,99 langs de kassa mag.
A 18,90€/kg la viande bovine irlandaise et 11,99€/kg la française, la #ViandeDeNullePart n'est même pas moins chère ! pic.twitter.com/3pW8Ok9Fvq
— FDSEA 12 (@FDSEA12) August 14, 2015
Fotocredits: Viande de nulle part
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weer een discussie over acties. Maar alle acties zijn een reactie op te hoog gestelde verwachtingen en of,(en we gaan het beleven) verkeerde signalen vanuit de politiek, die ook weer niet waar gemaakt kunnen worden. Zo langzamerhand moeten we toch concluderen dat het systeem totaal vast loopt.(heb de conclusie al eerder getrokken). We zijn weer de hond die achter zijn eigen staart aan loopt omdat de acties een reactie zijn op de gevolgen en niet op de oorzaak. Wie durft (kan) of is zo eerlijk om de problemen aan te vliegen vanuit oorzaak en gevolg.
Lourens, helaas kan ik de lange versie van deze botsing (ik meen 22 juli) niet meer vinden. Het is deels theater tussen Christian Jacob (boer en oud-minister) en Manuel Valls (Catalan en premier van Frankrijk), maar je ziet: hier zal nog iets gaan gebeuren nu daadwerkelijk het plan van 600 mio niet blijkt voor te stellen wat de boeren ervan verwachten.
Pieter, wat doe jij precies in Food- en Agrieconomie?
Mijn antwoord zou zijn: dit gaat niet over minder vlees eten, maar om het laten verdwijnen van een sector op een plek waar we weleens spijt van zouden kunnen krijgen.
#8, Lourens, dit is gewoon nieuws. Geen duiding.
#2 Dick / Mijn vraag is of de verschillende betrokkenen er beter van worden. Ik stelde bewust de vraag op die manier om te ernaar toe te redeneren wat het beste is voor alle betrokkenen. Ik was niet direct op zoek naar DE oplossing.
#4 Dick / jij geeft aan dat door gemiddeld minder vlees te consumeren een oplossing van HET PROBLEEM niet dichterbij komt. Kan ik daar uit concluderen dat wanneer we evenveel of meer vlees zouden gaan consumeren de oplossing voor HET PROBLEEM sneller wordt bereikt? Is dat een lange of korte termijn oplossing?
#6 Dick / waarom zouden meteen grote delen van EU dierhouderij failliet gaan als we minder vlees zouden eten? Waarom zou het niet goed zijn om een sector te saneren als zou blijken dat er meer belanghebbenden beter van worden (= bijvoorbeeld op vooruitgaan op inkomen en gezondheid) dan dat er minder van worden? Dat horen we toch wel vaker in het bedrijfsleven?
# Jarno, ik snap dat je als dierhouder minder een helikopter blik kunt hebben, bedoel ik niet vervelend