Daartoe opgeroepen door de FDSEA - een afdeling van de landelijke boerenkoepel FNSEA in de Aveyron - stickerden gistermiddag Franse boeren niet-Frans en 'vlees uit niemandsland' (viande de nulle part) in supermarkten. Dat werd duidelijk uit een serie tweets van de organisatie.

Zelf winkels onder handen nemen
In groepen kamden ze discount-supermarkten uit om daar buitenlands of niet-identificeerbaar vlees van een sticker te voorzien. Het 'vlees uit niemandsland' heeft inmiddels een eigen website waar boeren stickers kunnen bestellen om zelf winkels onder handen te nemen.



Caprice des Dieux en Bresse bleu verwijderd
La France Agricole meldt dat ze tevens in filiaal van supermarkt Casino alle kazen van Savencia, een van Frankrijks grote onafhankelijke zuivelverwerkers, uit het schap haalden. Het bedrijf maakt een serie merkkazen die ook bij ons bekend zijn: Caprice des Dieux, Chavroux, Bresse Bleu, Cœur de Lion, Fol Epi, Saint Agur en Saint Moet. Die merken zijn ook in grote aantallen in het buitenland te verkrijgen, maar krijgen daar geen extra verhoogde consumentenprijs. Aangezien zijn Savencia zijn productiestromen niet kan scheiden in een Franse en een voor export bestemde, zegt het bedrijf niet te kunnen beginnen aan uitbetaling van hogere melkprijzen.

De boeren ontdekten tijdens de acties ook dat buitenlands vlees soms hoger geprijsd is dan het Franse, dat zij steevast als 'kwaliteitsproduct' aanduiden. In een tweet lieten ze zien dat een kilo Iers rundvlees €18,90 kost, terwijl een kilo Frans voor €11,99 langs de kassa mag.



Fotocredits: Viande de nulle part
Dit artikel afdrukken