Frankrijk heeft met ingang van deze maand een vide sanitaire opgelegd in het zuidwesten van het land. Daarmee komt de productie van foie gras voor bijna 4 maanden tot stilstand. Nederlandse restaurateurs zijn zich nog niet van de mogelijke gevolgen bewust, lijkt het.
De productiestop is het gevolg van de ontdekking van in totaal 77 gevallen van hoogpathogene vogelgriepgevallen in 18 departementen.
Marie Pierre Pé, woordvoerder van foie gras-organisatie Cifog, laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de onderbreking forse financiële stroppen met zich meebrengt. Het Franse ministerie van Landbouw heeft een bedrag van €130 miljoen compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving van broeders en fokkers. Hoe de inkomensschade aan de kant van de verwerkers, geschat op €140 miljoen, opgevangen gaat worden, is nog onduidelijk.
Prijsstijging 'onvermijdelijk'
Frankrijk produceert bijna 75% van alle foie gras ter wereld. De vide sanitaire zal er toe leiden dat er dit jaar een kwart minder foie gras geproduceerd gaat worden, zo'n 9 miljoen ganzen en eenden. BNR vroeg Jeroen Donker, chef-kok van restaurant Le Garage in Amsterdam wat de productiestop voor gevolgen gaat hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt hij. Marie Pierre Pé weet één ding al wel zeker: een prijsstijging voor foie gras en andere eenden- en ganzenproducten is 'onvermijdelijk'.
Dit artikel afdrukken
Marie Pierre Pé, woordvoerder van foie gras-organisatie Cifog, laat aan de Franse krant Le Figaro weten dat de onderbreking forse financiële stroppen met zich meebrengt. Het Franse ministerie van Landbouw heeft een bedrag van €130 miljoen compensatie toegezegd voor de verwachte inkomstenderving van broeders en fokkers. Hoe de inkomensschade aan de kant van de verwerkers, geschat op €140 miljoen, opgevangen gaat worden, is nog onduidelijk.
Prijsstijging 'onvermijdelijk'
Frankrijk produceert bijna 75% van alle foie gras ter wereld. De vide sanitaire zal er toe leiden dat er dit jaar een kwart minder foie gras geproduceerd gaat worden, zo'n 9 miljoen ganzen en eenden. BNR vroeg Jeroen Donker, chef-kok van restaurant Le Garage in Amsterdam wat de productiestop voor gevolgen gaat hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt hij. Marie Pierre Pé weet één ding al wel zeker: een prijsstijging voor foie gras en andere eenden- en ganzenproducten is 'onvermijdelijk'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jan #6 , een kippenlevertje is heel wat anders dan foie gras volgens mij.
Jan #6 : Dat is mijn manier van doen. Ik heb het ergens gelezen (dacht hier op Foodlog, maar weet dat niet meer zeker), maar nooit gekocht of zelf gezien.
Zie bijv.:http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/14/can-foie-gras-ever-be-ethical
[Naderhand toegevoegd en het geheel wat geredigeerd: Klopt, stond inderdaad op Foodlog. Zie het artikel: 'Recept Culinair ontdekt: Foie gras van Aikiko Faber'].
Wat betreft jouw opmerking "En je andere vraag: Je hebt geen enkel duimpje, dus in ieder geval ook niet van mij."
Deze snap ik echt niet. Neem jij reacties alleen serieus als ze voorzien zijn van een duimpje?
Of zijn wij beiden bezig met enige 'mis-communicatie'?
Dag Ria, Als het 100 % zeker is, dat die Ganzen die jij bedoelt NIET dwangmatig worden gevoed, dmv een trechter en ze een redelijk lang leven leven, dan mogen ze wat mij betreft gegeten worden, maar je schrijft : schijnt te zitten , heb je daar meer info over? En je andere vraag: Je hebt geen enkel duimpje, dus in ieder geval ook niet van mij. Je vindt het voor jou niet interessant, Zeker diervriendelijker als het klopt, maar genieten ? Ach liever een echte scharrelkip , die wat tijd van leven had
Jan Griese #4 ; stel dat 'foie gras' op diervriendelijke manier verkregen kan worden. Dus als bij Eduardo Sousa; de dieren worden 'uitgenodigd' te verblijven op zijn stuk grond op een natuurlijke manier, bij mijn weten. Zij strijken daar neer, want het is goed toeven voor hen.
Ze worden niet 'dwang-gevoed'. Maar ja, ze worden uiteindelijk wel gedood, net als andere beesten, voor consumptie.
Is daar wat jou betreft dan wat mis mee?
BTW: Had jij mijn reactie#2 wel gelezen en daar een weging op gedaan?
# Van Mij mag die hele foi gras sector helemaal Failliet gaan , Walgelijke toestanden !