Het rapport inventariseert hoe wereldwijd voedselketens zijn georganiseerd van productie via transport tot bewerking en marketing. Het Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition beoordeelde of ze gezond en veilig voedsel opleveren en in de toekomst tegen een stootje kunnen.

'Ontnuchterend'
Het Global Panel komt tot een ontnuchterende conclusie. Op dit moment eten 3 miljard mensen laagwaardig voedsel. Dat zou voor 1 op de 3 wereldbewoners een bedreiging betekenen voor zijn of haar gezondheid. Voor een kwart van de kinderen onder de 5 jaar betekent het een groeiachterstand. Datzelfde ontoereikende voedingspatroon betekent ook dat in 2030 een derde van de wereldbevolking te zwaar of obees zal zijn.

'Malnutrition' kost meer levensjaren dan roken, luchtvervuiling, slechte sanitaire voorzieningen of onveilige seks
Tekorten aan mineralen en vitaminen, 'lege' calorieën en een overmaat aan zout, vet en suiker leiden tot een toename aan hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en andere voedingsgerelateerde ziekten die onze productiviteit ondermijnen en de zorgsystemen dreigen te overweldigen. Malnutrition kost meer levensjaren dan roken, luchtvervuiling, slechte sanitaire voorzieningen of onveilige seks. Het leidt in Afrika en Azië jaarlijks tot een productiviteitsverlies van gemiddeld zo'n 10% van het BNP.

Bevolkingsaanwas, klimaatverandering, urbanisatie
De situatie zal de komende 20 jaar alleen nog maar verergeren. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en de trek naar de stad verhogen de druk op de voedselsystemen steeds verder. Zelfs als het welvaartspeil van een land stijgt, betekent dat niet automatisch dat mensen beter gaan eten. De voedselkwaliteit neemt af doordat mensen steeds meer bewerkte en laagwaardige voedingsmiddelen gaan eten. Vooral de middenklasse, die een westers eetpatroon overneemt, en de (groeiende) stadsbevolking lopen risico er op achteruit te gaan. Overgewicht en obesitas rukken in landen als China, dat pas de laatste jaren 'anders' is gaan eten, angstwekkend snel op. Het Global Panel voorziet dat in 2030 het aantal te zware of obese mensen opgelopen zal zijn tot 3,3 miljard. In 2005 waren dat er 1,3 miljard.

'Call to action'
Het Global Panel roept wereldleiders op tot een wereldwijde aanpak, waarbij ook de publieke en private sectoren hun verantwoordelijkheid nemen. Tenzij overheden en beleidsmakers voortvarend optreden, zullen álle landen, niet alleen de lage- en middeninkomenslanden, de gevolgen van 'malnutrition' ondervinden in termen van sterfte, lichamelijke gezondheid, mentaal welbevinden, economische verliezen en milieuschade.
Dit artikel afdrukken