Documentair fotograaf Jos Jansen is gefascineerd door de ontwikkeling van nieuwe voedselgewassen via zaadveredeling. ‘The Science of Seeds’ toont op indrukwekkende wijze de dualiteit van het proces: ‘de romantiek van het aardse versus de rationaliteit van de moderne biowetenschappen’.

Jos Jansen onderzoekt in zijn fotoserie de hightech wereld die nieuwe voedselgewassen kweekt die bestand zijn tegen allerlei ziekten en plagen. Zijn vertrekpunt is ‘zaad’, het begin van alle leven. Jansen richt zich vooral op de vraag hoe die nieuwe voedselgewassen worden gekweekt.

In december 2014 gaf De Volkskrant het bijbehorende fotoboek SEEDS van Jos Jansen een vijfde plaats op hun lijst van ‘De 15 beste fotoboeken van 2014’. “Zijn foto's van krioelende insecten, dode planten, massaal als kikkerdril ontkiemende zaden en woekerende schimmels doen een apocalyps op laboratorium- en proefveldniveau vermoeden”, aldus de krant. “Een prachtige montage van elkaar overlappende foto's maakt je nog nieuwsgieriger naar wie hier aan het werk zijn - naar de werkelijkheid achter hetgeen we zien.”

‘The Science of Seeds’ is mede mogelijk gemaakt door Enza Zaden, Syngenta, Bejo Zaden en het ministerie van Economische Zaken.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Boerhaave.

Locatie: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10 Leiden
Prijs: Volwassenen €9,50, museumkaarthouders en studenten gratis

Fotocredits: Museum Boerhaave
Dit artikel afdrukken