Op Foodlog is het een oude case: Becel is niet goed tegen hart- en vaatziekten omdat het de omega3/6 balans verder verstoort en het cholesterolniveau geen goede indicator is voor hartwelzijn. De case tegen Becel werd hier aangevoerd door medisch publicist Melchior Meijer. Recent won pijnconsulent Robert de Vos een case tegen misleidende Becel-reclame bij de Reclame Code Commissie.
Thans richt Foodwatch zich tegen Becel Pro-Active ten aanzien van de cholesterolverlagende werking van de margarine. Voorman Bart van Opzeeland vraagt om een verbod op vrije verkoop van Becel Pro-Activ omdat het product een medicinale werking heeft en daarom uitsluitend op recept verkrijgbaar zou behoren te zijn. Nu wordt het product gebruikt door mensen zonder klachten, terwijl nooit bewezen is dat het beschermt tegen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
In een persbericht zegt de organisatie:
Foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Deze verkoopt Becel pro-activ als een margarine die de foute cholesterol verlaagt, voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is geen bewijs dat die verlaging tot minder hart- en vaatziekten leidt, wel is er eenkans dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Foodwatch eist daarom dat Becel pro-activ als een medicijn op langetermijn risico's wordt getest en niet langer vrijelijk via de supermarkt wordt verkocht.
Unilever heeft plantensterolen aan dit margarinemerk toegevoegd, omdat deze het foute cholesterolgehalte omlaag zouden brengen. Het is echter nooit bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Bovendien nemen gebruikers door plantensterolen bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Enkele onderzoeken wijzen juist op het mogelijk ontstaan van hart- en vaatziekten en atherosclerose. Unilever heeft niet geleerd van fouten uit het verleden, toen het bedrijf margarines met toegevoegde transvetten op de markt bracht. Die bleken later zeer ongezond.
Becel pro-activ is in ons land in de markt gezet met acties via apothekers en kortingen van zorgverzekeraar VGZ. De Nederlandse Hartstichting krijgt jaarlijks een fors bedrag voor het gebruik van het logo in de marketing van Becel pro-activ. "Dat lijkt heel gezond, maar het ontbreken van langetermijn onderzoek naar Becel pro-activ in combinatie met de massale verkoop ervan, baart ons grote zorgen," stelt Bart van Opzeeland van foodwatch. “Consumenten fungeren zo in feite als proefkonijn voor Unilever.”
Becel pro-activ staat inmiddels dagelijks op tafel bij gezinnen van mensen uit de doelgroep. Wie een medische indicatie heeft, moet het gebruik van deze margarine bij de eigen arts melden. Slechts een derde doet dat. Ook veel gezinsleden zonder medische indicatie, zoals partners of kinderen eten er gewoon van mee, zelfs als ze dat beter niet kunnen doen. Uit een evaluatie van de Europese voedselautoriteit EFSA bleek 45 procent van de gebruikers geen aangetoond hoge cholesterolwaarde te hebben. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder daadwerkelijk een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen.” aldus Bart van Opzeeland.
Unilever vervaagt heel bewust het onderscheid tussen voeding en geneesmiddelen. "De manier waarop Becel pro-activ in de markt is gezet, is voor geneesmiddelen ondenkbaar." stelt Bart Van Opzeeland van foodwatch vast. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt. Wat wij daarom eisen is dat Unilever de verkoop via de supermarkt per direct staakt en Becel pro-Activ uitsluitend via het reguliere traject voor medicijnen in de apotheek gaat verstrekken.”
Dit artikel afdrukken
Foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Deze verkoopt Becel pro-activ als een margarine die de foute cholesterol verlaagt, voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is geen bewijs dat die verlaging tot minder hart- en vaatziekten leidt, wel is er eenkans dat Becel pro-activ hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Foodwatch eist daarom dat Becel pro-activ als een medicijn op langetermijn risico's wordt getest en niet langer vrijelijk via de supermarkt wordt verkocht.
Unilever heeft plantensterolen aan dit margarinemerk toegevoegd, omdat deze het foute cholesterolgehalte omlaag zouden brengen. Het is echter nooit bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Bovendien nemen gebruikers door plantensterolen bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Enkele onderzoeken wijzen juist op het mogelijk ontstaan van hart- en vaatziekten en atherosclerose. Unilever heeft niet geleerd van fouten uit het verleden, toen het bedrijf margarines met toegevoegde transvetten op de markt bracht. Die bleken later zeer ongezond.
Becel pro-activ is in ons land in de markt gezet met acties via apothekers en kortingen van zorgverzekeraar VGZ. De Nederlandse Hartstichting krijgt jaarlijks een fors bedrag voor het gebruik van het logo in de marketing van Becel pro-activ. "Dat lijkt heel gezond, maar het ontbreken van langetermijn onderzoek naar Becel pro-activ in combinatie met de massale verkoop ervan, baart ons grote zorgen," stelt Bart van Opzeeland van foodwatch. “Consumenten fungeren zo in feite als proefkonijn voor Unilever.”
Becel pro-activ staat inmiddels dagelijks op tafel bij gezinnen van mensen uit de doelgroep. Wie een medische indicatie heeft, moet het gebruik van deze margarine bij de eigen arts melden. Slechts een derde doet dat. Ook veel gezinsleden zonder medische indicatie, zoals partners of kinderen eten er gewoon van mee, zelfs als ze dat beter niet kunnen doen. Uit een evaluatie van de Europese voedselautoriteit EFSA bleek 45 procent van de gebruikers geen aangetoond hoge cholesterolwaarde te hebben. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder daadwerkelijk een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen.” aldus Bart van Opzeeland.
Unilever vervaagt heel bewust het onderscheid tussen voeding en geneesmiddelen. "De manier waarop Becel pro-activ in de markt is gezet, is voor geneesmiddelen ondenkbaar." stelt Bart Van Opzeeland van foodwatch vast. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt. Wat wij daarom eisen is dat Unilever de verkoop via de supermarkt per direct staakt en Becel pro-Activ uitsluitend via het reguliere traject voor medicijnen in de apotheek gaat verstrekken.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over onafhankelijkheid wetenschappers (in vervolg dialoog Bart - Dick):
Hoe de wetenschappelijke consensus over plantensterolen zich in 2001 ontwikkelde tijdens een workshop in het Italiaanse Stresa, aan het Lago Maggiore, is na te lezen in deze pdf. Gedurende 3 dagen kwamen 32 gespecialiseerde wetenschappers bijeen uit diverse landen. De workshop was financieel mogelijk gemaakt door drie grote bedrijven, waaronder Unilever. Onder de aanwezigen waren vier onderzoekers uit Nederland, waaronder Martijn Katan en Ronald Mensink (hoogleraar Universiteit Maastricht). Unilever zélf leverde vier deelnemers, waaronder Fady Ntanios en Jan Westrate.
Uit de verslaglegging is op te maken dat sommige deelnemers hun zorgen uitspraken over de veiligheid van plantensterolen. Andere werkgroepleden waren de mening toegedaan dat, gesteld dat de plantensterolen inderdaad een negatief effect zouden kunnen hebben op de bloedvaten, dit volledig gecompenseerd zou worden door het lagere LDL-cholesterol. De wetenschappers leken het er wel over eens dat aanvullend onderzoek in deze richting meer helderheid zou kunnen geven.
De discussie over Becel pro-activ lijkt zich nu voornamelijk toe te spitsen op de thema’s ‘misleiding’ en ‘wettelijke status’ (medicijn of voedingsmiddel). Wat in onze ogen – Toine de Graaf en mij, die vanaf 2005 hier uitgebreid onderzoek naar hebben gedaan – veel belangrijker is, is de twijfel die er bestaat over het gezondheidseffect van het product: plantensterolen verhogen mogelijk in plaats van verlagen het risico van hart- en vaatziekten bij mensen. Maar niemand weet van zichzelf of hij tot de mogelijke risicogroep behoort (zg. [genetisch bepaalde] hyperabsorbers van plantensterolen), mogelijk zo’n 25% van de bevolking. Vooral wie Becel pro-activ combineert met cholesterolverlagende medicijnen, lijkt een extra hoog risico te hebben.
Interessant is te zien wat dit in de praktijk betekent.
Unilever heeft op de verpakking staan dat consumenten die Becel pro.activ combineren met medicijnen, hun huisarts moeten raadplegen. Hiermee is de producent beschermd tegen mogelijke schadeclaims. De huisarts weet op zijn beurt van niets, aangezien de behandelrichtlijn (NHG-standaard) hier niets over zegt. Onderzoek laat zien dat een drastische cholesterolverlaging door medicijnen de kans op meer plantensterolen in het lichaam verhoogt en daarmee de kans op atherogeniciteit en zo op hart- en vaatziekten.
Onderbouwing en referenties zijn te lezen via ORTHOmagazine waar de artikelen (pdf’s) die wij tussen 2005 en 2009 hebben gepubliceerd, zijn verzameld. Hieronder ook het artikel 'Interactie statinen en plantensterolen' (2009).
Dit lijkt ons het meest wezenlijke van de hele discussie. Zeker gezien het feit dat Unilever zich blijft verschuilen (toen al en nu nog) achter het feit dat de gezondheidsautoriteiten zoals de EFSA, ondanks de grote twijfels, Becel pro-activ (nog) steeds veilig verklaren.
Bart, een citaat en een vraag. Verhagen wordt geciteerd en daarna volgt dit stukje tekst: "Verhagen legt ook nog uit dat de plantensterolen al door de SCF (de voorloper van de EFSA, de Europese Voedselveiligheidautoriteit) zijn beoordeeld. Vastgesteld is dat de toegestane hoeveelheid geen risico’s voor de consument met zich meebrengt. Vast staat dat ze het bloedcholesterol inderdaad verlagen en dat dit het risico op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Ze zijn inderdaad alleen bedoeld voor personen met een verhoogd cholesterolgehalte. De Europese experts voegen toe dat patiënten die al cholesterolverlagende medicijnen gebruiken de Becel Pro-activ alleen dienen te consumeren onder medisch toezicht."
Er is geen vastgestelde causale relatie tussen plantsterolen en hart- en vaatziektenpreventie. Wel tussen het cholesterolnivo en plantsterolen. Omdat niet gemeten kan worden waar plantsterolen verder een invloed op kunnen hebben, is geen risico vast te stellen. Dit zijn drie waarheden als koeien, stelden we hier al tientalen malen vast.
Hoe gebruiken jullie dit gegeven nu je de aandacht hebt van de pers voor dit onderwerp? In het niet bestaan van die causale relatie zit nl. de crux.
En nog iets. Er staat dat er wel degelijk een medicijn als voedingsmiddel op de markt is. Dat is de facto ongehoord. Toch bestaat het, omdat die sterolen geweldig goed werken en juist dáárom kunnen passeren.
Ik kan je aanbevelen even contact op te nemen met Melchior Meijer. Hij kan jullie van goed advies voorzien om zuivere argumenten in dit ingewikkelde wetenschappelijke spel te formuleren.
En dan wordt Verhagen ook nog als deskundige geraadpleegd.......hmmmm http://www.depers.nl/binnenland/635108/Belangrijk-eet-niet-meer-dan-3-gr-plantensterol.html
Prof.dr. H. Verhagen, ex werknemer van Unilever betrokken bij het dossier Plantensterolen van de EFSA http://www.efsa.europa.eu/fr/scdocs/doc/781.pdf. Wij vragen ons af in hoeverre hier spraken kan zijn van een onafhankelijk toetsing als er mensen bij betrokken zijn die bij Unilever in de aanloop van de introductie een rol hebben gespeeld. Voor de chronologie van zijn functies ook even zijn CV van Linkedin: http://linkd.in/A1rxfM