Hoe kun je zien of koffiebonen echt afkomstig zijn uit het land dat op de verpakking staat? Hoe kunnen robots helpen om rijpe van onrijpe appels te onderscheiden? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees en genetisch gemodificeerde planten? Gezond eten, hoe doe je dat nu eigenlijk?

Programma
Foodcamp biedt een afwisselend programma rond alle aspecten van eten. Van productie tot consumptie, van ontwikkelingen en innovaties tot eet- en koopgedrag, van gezondheid tot ethiek.
In de serie ‘In gesprek over...’ geven wetenschappers een korte introductie over het onderzoek in hun vakgebied waarna je ze hierover het hemd van het lijf kunt vragen. Kom hier alles te weten over bijvoorbeeld kweekvlees, gezond eten of voedsel uit zee. Op de innovatiemarkt worden de laatste ontwikkelingen getoond.

Wist je bijvoorbeeld dat haver kan helpen bij het terugdringen van chronische ziekten waar de westerse maatschappij steeds meer mee te kampen heeft? Of dat er een vegetarische biefstuk van peulvruchten is ontwikkeld, waarvan de productie vele malen energiezuiniger is dan van bestaande vleesvervangers? Er zijn rondleidingen over de campus, door de universiteitsbibliotheek en door de kassen, waar je de nieuwste ontwikkelingen op productiegebied kunt zien.

Om 20:00 maakt rector magnificus Arthur Mol samen met het publiek de balans op: Wat hebben we geleerd? Welke nieuwe wetenschappelijke vragen zijn naar boven gekomen? Waar staan we nu en waar gaan we naartoe?

Info
Foodcamp vindt van 16:00 uur tot 21:00 uur plaats in gebouw Forum op Wageningen Campus, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen. Aanmelden hoeft niet, behalve voor de campusrondleiding. Kijk voor meer informatie op de website.

Wageningen Dialogues
Foodcamp is onderdeel van Wageningen Dialogues. Ook de speciaal ontwikkelde app Hapsnapp, een app die met de gebruiker ‘praat’ en weetjes geeft over het dagelijks eten, maakt deel uit van deze Dialogues, net als het Voeding blog, waarin Wageningse onderzoekers bloggen over hun onderzoek naar voeding en voedsel.

Met de Wageningen Dialogues wil Wageningen UR op een toegankelijke manier invulling geven aan het voornemen uit het strategisch plan om met de maatschappij in gesprek te gaan over onderwerpen waar maatschappelijke vragen of zorgen over zijn en waarover Wageningen kennis heeft. De dialogen moeten leiden tot meer gezamenlijke conclusies, consensus of nieuwe wetenschappelijke vragen.

Fotocredits: WUR
Dit artikel afdrukken