Vakbond FNV wil het minimumjeugdloon afschaffen. Volgens de bond legaliseert de overheid daarmee voor miljoenen euro's ondernemingen in de retail en horeca vanuit het salaris van jonge mensen.
Het minimumjeugdloon bedraagt voor een jongere tussen de 18 en 22 jaar 4,15 tot 7,75 euro per uur. Vanaf 23 jaar geldt het normale minimumloon, dat 9,12 per uur bedraagt. Vakbond FNV wil het minimumjeugdloon afschaffen omdat vooral de horeca en retail er van profiteren door 'massaal jongeren in te zetten', schrijft RetailDetail.
Volgens de FNV is het minimumjeugdloon achterhaald. Jongeren doen hetzelfde werk als volwassenen. "De overheid geeft de ondernemingen hiermee een extra subsidie”, zegt Ron Meyer van de FNV. De vakbond is voorstander van één minimumloon, dat vanaf 18 jaar van toepassing zou zijn. Dat is in een aantal Europese landen al het geval.
Fotocredits: 'euros in a plant pot', TaxRebate.org.uk
Dit artikel afdrukken
Volgens de FNV is het minimumjeugdloon achterhaald. Jongeren doen hetzelfde werk als volwassenenDe FNV becijferde dat in de supermarktbranche bijna driekwart van de werknemers jonger dan 25 jaar is. In de horeca ligt dat op 40%. De bond berekende dat bijvoorbeeld Albert Heijn door het inzetten van jongeren jaarlijks 43 miljoen euro bespaart, en fastfoodketen McDonald's 36 miljoen euro.
Volgens de FNV is het minimumjeugdloon achterhaald. Jongeren doen hetzelfde werk als volwassenen. "De overheid geeft de ondernemingen hiermee een extra subsidie”, zegt Ron Meyer van de FNV. De vakbond is voorstander van één minimumloon, dat vanaf 18 jaar van toepassing zou zijn. Dat is in een aantal Europese landen al het geval.
Fotocredits: 'euros in a plant pot', TaxRebate.org.uk
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet alleen subsidieren we langs deze route met zn allen horeca en retail; we belemmeren ook werkelijke opbouw van deskundigheid onder horeca en retailmedewerkers (de meeste zijn na 3 jaar immers weg); en we creëren de mallotige situatie dat studenten zich t schompes werken met hun bijbaantjes in de horeca, terwijl er duizenden mensen werkloos thuis zitten in de bijstand.