Sinds januari 2012 werkt de Wereldvoedselorganisatie (FAO) met het 'Economics and Policy Innovations for Climate-Smart Agriculture' programma (EPIC). De klimaatverandering is het meest voelbaar in derdewereldlanden. Daarom is de FAO in landen als Zambia, Vietnam en Malawi met projecten gestart die tot een antwoord zouden moeten komen op de klimaatuitdaging.

Uit de eerste, tussentijdse, evaluatie komen veel leerervaringen naar boven. Zo blijken Afrikaanse boeren oogstresten aan hun dieren te voeren in plaats van deze als bodembedekker en -verbeteraar te gebruiken. Ook zorgt het steeds later beginnende regenseizoen voor kortere groeiseizoenen en lagere opbrengsten, waar met duurzame teelmethodes mogelijk een antwoord op gevonden kan worden.

In Vietnam werd geëxperimenteerd met het vervangen van eenjarige maïsteelt in berggebieden door koffie- en theeteelt waarmee bodemerosie tegengegaan zou worden. In de praktijk betekent dat dat boeren enige jaren zonder inkomsten zitten, omdat de koffie- en theestruiken pas na enkele jaren renderen. Als ze die struiken al aan het produceren krijgen, want het Vietnamese klimaat wordt 'grilliger en extremer'.

"De transitie naar een klimaat-intelligente landbouw blijkt niet altijd evident", schrijft Vilt.
Dit artikel afdrukken