De afgelopen maanden heeft de Europese politieorganisatie Europol, samen met Interpol, meer dan 2.500 ton 'fout voedsel' in beslag genomen. In een gecoördineerde actie, Operation Opson IV, vonden invallen en controles plaats in 47 landen. Daarbij werd 275.000 liter vervalste alcoholische dranken aangetroffen, zoals bij een fabriek in Groot-Brittannië die wodka maakte van antivries. Ook werd er vervalste whisky gevonden in Oeganda en Thailand, 'fout' bier in Rwanda en alcohol-smokkelauto's in Hongarije. Maar zelfs water blijkt vervalst te kunnen worden: in Noorwegen loopt nog een onderzoek naar genept flessenwater.

Aan voedingswaren liepen de vangsten uiteen van 'genepte' aardbeien, illegale slachthuizen, inferieure koffie, importvlees zonder papieren, Egyptische imitatiethee en namaakboter tot diepvrieszeevruchten die in Italië met chemicaliën waren behandeld om voor vers door te kunnen gaan.

Criminelen laten zich niets liggen aan voedselveiligheid
Europol zegt diverse arrestaties te hebben verricht. Chris Vansteenkiste, hoofd van de Europese coördinerende tak van Europol, zegt in FoodQualityNews: "Ook dit jaar weer maken de resultaten van Opson duidelijk hoe groot het gevaar van voedselfraude is, want het raakt alle soorten producten en alle regio's van de wereld."

Die gevaren spitsen zich toe op voedselveiligheidsrisico's. Zoals Europol stelt: 'Criminelen houden zich bezig met de louche voedselpraktijken, omdat ze er veel geld aan kunnen verdienen. Producten die over de datum zijn kunnen goedkoop worden ingekocht en worden verkocht met een nieuwe houdbaarheidsdatum', aldus BNR.

foodwatch: preventief systeem van fraudebestrijding
De resultaten van Opson IV, waar dit jaar Nederland ook weer aan mee deed, zijn voor voedselwaakhond foodwatch reden een persbericht uit te doen gaan. Daarin stelt campagneleider Meike Rijksen dat het 'onrealistisch om in de toekomst ontelbare onderzoekers en agenten achter de criminelen aan te laten hollen'. Volgens foodwatch kan voedselfraude beter preventief aangepakt worden:

Het is tijd dat we van een reactief systeem naar een preventief systeem van fraudebestrijding omschakelen. Dat betekent dat naast hoge boetes en straffen de voedselketen onder handen genomen moet worden. Door elke schakel in de voedselketen verantwoordelijk te maken voor wat er door zijn handen gaat en concrete wettelijke controle- en testverplichtingen op te leggen binnen de gehele keten, kan voedselfraude tijdig worden opgespoord. Door het uitblijven van dergelijke verplichtingen kon het grote Europese paardenvleesschandaal ontstaan en zo lang onontdekt blijven.

Fotocredits: Europol
Dit artikel afdrukken