Dit blijkt uit de EPILOBEE studie van het Europese instituut voor bijengezondheid, schrijft Nieuwe oogst. Na jaren van somberen over steeds meer verdwijnende bijenvolken, lijkt er een lichte kentering op te treden. De sterfte gedurende de winter 2013-2014 lag tussen de 2,4 en 15,4%. Tussen de lidstaten is sprake van een grote spreiding, maar deze was wel kleiner dan in de periode 2012-2013.

Het vele nieuws rondom de bijensterfte heeft ook een positieve kant. Het maakt de imkeropleiding weer populair
Zuid- en Oost-Europa doen het beter
De studie betrof 17.6000 bijenvolken. In een derde van de onderzochte lidstaten lag de sterfte boven de 10%. In noordelijke landen werd meer sterfte geconstateerd dan in zuidelijke landen. De landen met de laagste sterfte waren Litouwen (2,4%), Slowakije (2,5%), Polen (4,5%), Hongarije en Italië (5,6%). De studie heeft verder niet gekeken naar de oorzaken van de bijensterfte. Nederland doet niet mee in EPILOBEE, dat opgezet is om de bijenstandmetingen te optimaliseren.

Figuur: Winter colony mortality rates in the Member States of the European Union recorded in:
undefined


Imkeropleiding populair
Het vele nieuws rondom de bijensterfte van afgelopen jaren heeft ook een positieve kant. Volgens Paul van Rooien van de imkersvereniging Den Haag maakt het de imkeropleiding weer populair. Den Haag fm bericht dat er ellenlange wachtlijsten zijn voor de opleiding in Nederland. In Den Haag heeft de imkersvereniging sinds dit jaar een tweede cursus. In plaats van tot 2020 te moeten wachten, kun je nu in 2017 beginnen aan de cursus.

Fotocredits: ‘The beekeeper’ Paul van de Velde
Dit artikel afdrukken