Het marktanalysebureau Euromonitor heeft de probioticamarkt wereldwijd in kaart gebracht en voorziet de komende vijf jaar een krimp ter waarde van zo'n 130 miljoen euro in deze tot op heden florerende markt. Vorig jaar gaven de Europeanen nog 5,13 miljard euro uit aan probiotische voedingsmiddelen en supplementen. In 2017 zal dat nog maar 5 miljard euro zijn.

Euromonitor's directeur Health & Welness Ewa Hudson zegt in NutraIngredients.com: 'het is maar een daling van 2,5 procent, maar toen we de cijfers zagen, schrokken we van de slechte situatie in de EU'.

De daling wordt expliciet toegeschreven aan de aangescherpte regelgeving die sinds 14 december vorig jaar van kracht is geworden. Nog maar een zeer beperkt aantal gezondheidsclaims is toegestaan, en veel probioticafabrikanten zijn er niet in geslaagd de gevraagde bewijslast te leveren. Vorig jaar nog voorspelde Euromonitor dat de probioticamarkt van Groot-Brittannië, 's werelds nummer vier (na China, de VS en Brazilië) de komende vijf jaar met 25 procent zou groeien. Die verwachting is volledig in rook opgegaan.

Wereldwijd ziet de toekomst voor probioticafabrikanten er wat gunstiger uit dan in de EU: in 2012 werd 22 miljard uitgegeven aan probiotica en naar verwachting neemt dat in 2017 toe naar 33,5 miljard euro, een groei van zo'n 30 procent. In de rest van de wereld geloven ze blijkbaar nog volop in wat Yakult en Danone vertellen. De EFSA heeft daar in Europa met duidelijk succes een einde aan gemaakt.

Fotocredits: Jebster
Dit artikel afdrukken