Het Amerikaanse bedrijf Ripple maakt plantaardige melk van peulvruchten. De samenstelling is gunstiger dan soja-, rijst- of amandelmelk. Tevens is erwtenmelk duurzamer en lekkerder.
De melk wordt gemaakt van gele erwten en bevat 8 gram plantaardige eiwitten per glas. Daarmee moet het product een nieuwe lichting van mensen die op zoek zijn naar eiwitrijke snacks, veganisten en koemelkmijders aanspreken. 'Traditionele' zuivelvervangers bevatten veel minder eiwitten, meer suikers en verzadigde vetten dan de peulvruchtenmelk, die ook nog eens 50% meer calcium bevat dan koemelk.
Het gaat de Ripple-oprichters overigens niet om de gezondheid van hun melkalternatief. Het bedrijf wil een zo duurzaam mogelijke, voedzame, zuivelvervanger maken. Vandaar de keus voor peulvruchten. Voor Ripple-melk is 93% minder water nodig dan voor koeienmelk en 85% minder dan voor amandelmelk.
Behalve gele erwten (25%) bevat de nieuwe melk nog een tiental andere ingrediënten, waaronder zonnebloemolie, rietsuiker, lecithine, natuurlijke verdikkingsmiddelen en algenolie. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en hebben een carbon footprint die 75% bedraagt van die van een standaard melkpak. De belangrijkste troef: erwtenmelk smaakt bijna als gewone volle koeienmelk.
Dit artikel afdrukken
Het gaat de Ripple-oprichters overigens niet om de gezondheid van hun melkalternatief. Het bedrijf wil een zo duurzaam mogelijke, voedzame, zuivelvervanger maken. Vandaar de keus voor peulvruchten. Voor Ripple-melk is 93% minder water nodig dan voor koeienmelk en 85% minder dan voor amandelmelk.
Behalve gele erwten (25%) bevat de nieuwe melk nog een tiental andere ingrediënten, waaronder zonnebloemolie, rietsuiker, lecithine, natuurlijke verdikkingsmiddelen en algenolie. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en hebben een carbon footprint die 75% bedraagt van die van een standaard melkpak. De belangrijkste troef: erwtenmelk smaakt bijna als gewone volle koeienmelk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Bevat nog een tiental andere ingrediënten......." juist daarom zal ik het niet kopen. Ik wil juist zo min mogelijk ingrediënten, dus ik hou het wel bij de biologische Rice dream die i bij de AH koop: water, rijst, zonnebloemolie en zout, meer niet. De olie had voor mij ook niet gehoeven , maar ik ben al blij als er geen suiker of zoetstoffen in zitten. En het is enorm lang houdbaar, heb afgelopen zondag een restje opgemaakt wat al 4 weken in dek oelkast stond, nog steeds goed.
En waarom nou ook weer B12 eraan toevoegen? De bewuste veganist weet heus wel dat ze die moeten suppleren. De niet-bewuste veganist zal soms ook echte dierlijke eiwitten eten, dan hebben ze dat niet nog eens in de melkvervanger nodig.
#4 Natuurlijk wel toevoegingen. Het is namelijk geen melk en moet niet iets niet hebben wat melk juist wel heeft. Of wat iemand die een vervanger voor melk zoekt een reden zou geven als tekortkoming t.o.v. melk om toch niet over te stappen..Het moet meer als melk zijn misschien.
Wellicht vitamine b12 toevoegen omdat dat toch een item schijnt te zijn.
Lecithine is ook in health-sfeer zo'n ingredient waar positieve dingen van verwacht worden. En kan voor iemand die geen melk wil drinken en die meestal ""gezondheids-bewust"" is nog een reden zijn. En algenolie.. Dat komt ook positief over.. Is ook modern en heeft een goed imago. Heeft omega 3 vetten.
En diervriendelijk van zichzelf. 8 gram eiwit per glas.. 150 cc ? 1 glas melk bevat 5,5 gram eiwit
http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/12967-melk-is-goed-voor-elk.html
En hoeveel erwten zijn er nodig per liter erwtenmelk.. EN als je dat dan per hectare berekend.. Hoeveel liter erwten-melk komt er van 1 hectare land ?
Gele erwten op zichzelf bevatten denk ik 21 % eiwit.. Ik zag dat er gemiddeld 5.500 kg per hectare komt. Hoeveel van deze eiwit in die erwten kunnen ze voor de melk benutten.. Moet de helft van de erwten bijvoorbeeld uit de schil alsnog opgevoerd worden aan de varkens/koeien ?
Anders zou je kunnen zeggen dat er van 1 hectare "volkoren" erwten (volkoren is vies).. 1155 kg eiwit totaal af komt. 1155/0,008 = 144.375 glazen erwtenmelk a 150 cc.. Er gaan 6,67 glazen in 1 liter dus komt er 21.645 liter erwten melk van 1 hectare.
Me dunkt. Zou het puur erwtenmelk zijn.. De hele erwt malen en wat water erbij.. Dan zou het haast niks kosten ! Daar verbaas ik me altijd over.. Dat die rijstemelk altijd zoveel duurder is als koeienmelk.. Dan denk ik daar moet dan voor gemolken en verzorgd worden.. En dan ook nog die hectares gras voor bewerken en doen en aan de koeien voeren.. Dan gaan die alpro-fabriekjes gewoon die niks kostende rijst-massa gelijk van het land in water oplossen en verkopen voor 3 dubbele prijs..
De claim van watergebruik.. Wat zegt dat ?? Als dat regenwater op het land is dat weer ergens anders neerdaald.. Of is dat puur produktiewater in de fabriek..
Met al die toevoegingen ... weeral het slechte pad op. Maar ja, het moet lekker smaken, want anders verkoopt het niet. :-(
Altijd interessant om te zien wat ze weer kunnen bedenken. Ik wil het zeker wel eens proeven.
Alleen een beetje jammer dat er toch weer vitaminen en mineralen aan toegevoegd moeten worden. 'Bevat 50% meer calcium dan melk' is dan nogal flauw in mijn ogen. Dan zou ik als melkfabrikant extra calcium toevoegen aan de melk en op het pak zetten: bevat 50% meer calcium dan erwtenmelk. Gewoon om te dissen.
OK, melck.