image


Dat Europa ze nodig heeft, is een waarheid als koe. De vraag is alleen waarom er geen jonge boeren meer zijn. Zullen we 'ns een gokje wagen?

Omdat boerenzonen en -dochters uit eerste hand weten dat hun vaders en moeders heel hard moeten werken voor een minimumloon en er bovendien een gigantisch bedrijfsrisico bij lopen. Ze zijn niet gek.

Hoewel in de toekomst de productie van levensmiddelen zal blijven stijgen, wordt slechts 7,6% van de boerderijen in de EU gerund door mensen onder de 35 jaar. Donderdag zal het Parlement stemmen over een rapport van het Italiaanse EP-lid Donato Tommaso Veraldi (Europese Volkspartij), dat als doel heeft om de toegang van jongeren tot de agrarische sector te vergemakkelijken en de sector dynamischer te maken.
Maar liefst de helft van alle boerderijen in de EU wordt gerund door personen ouder dan 55 jaar, terwijl nog eens en kwart van de boeren ouder dan 65 is. Slechts 7,6% van de EU-bedrijven wordt gerund door boeren onder de 35 jaar. Het belangrijkste doel van de Veraldi-rapport is de toestroom tot de agrarische sector te vergemakkelijken en tegelijkertijd de sector een impuls te geven door het verjongen ervan.

Zware lasten voor jonge boeren
In het rapport staat dat boerderijen gerund door jongeren gemiddeld winstgevender zijn en jonge boeren meer bereid zijn om innovatieve oplossingen en milieuvriendelijke landbouwmethoden te gebruiken.

Door het veranderende karakter van de landbouw worden jonge boeren echter belast met zware lasten, zoals de hoge kosten voor het intreden in de markt, een gebrek aan beschikbare bedrijven en onvoldoende opleiding. De hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), met als doel zowel de consument als het milieu beter te beschermen, brengen ook risico's met zich mee, met name bij het voldoen aan de randvoorwaarden die betrekking hebben op het milieu.

Behoefte aan voorrang en informatie
Het rapport, dat op 6 mei van dit jaar in de landbouwcommissie werd aangenomen, dringt daarom aan op de ontwikkeling van beleid dat voorrang geeft aan het helpen van jongeren om toegang te krijgen tot een 'multifunctionele' landbouwsector. Ook benadrukt het rapport de behoefte van jonge landbouwers tot informatie en instrumenten die hen in staat stellen de markt te analyseren.



bron: Europees Parlement met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken