Is het denkbaar dat in Nederland een relletje zou ontstaan omdat er Duits varken in een Gelderse rookworst, een Rotterdammertje of een Groningse worst zou zitten?

In Engeland is een worst-rel ontstaan nu is gebleken dat ‘Lincolnshire’ en ‘Cumberland’ worstjes van Walls en Tesco afkomstig zijn van bio-industrie varkens uit Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden en Polen.De ‘onthulling’ komt van de Sunday Telegraph die campagne voert voor duidelijke etikettering op Britse producten.

Tesco en Walls hebben toegegeven dat het varkensvlees in de worstjes niet per definitie afkomstig is van Britse varkens. Door op het etiket ‘Lincolnshire’ en ‘Cumberland’ te zetten, werd dit wel gesuggereerd, meent de Sunday Telegraph. Volgens Walls hebben de benamigen echter te maken met streekrecepten.

Legaal
Hoewel de werkwijze van de bedrijven legaal is, worden consumenten wel misleid, vindt de krant. ‘Door onduidelijke etikettering worden mensen niet in staat gesteld de juiste keuzes te maken.’
Vleesbedrijven hoeven echter niet de herkomst van vlees te vermelden. Ze kunnen zelfs op het etiket stellen dat het ‘British made’ is, ook al is het hoofdingrediënt afkomstig uit een ander land.


bron: meat&meal
Dit artikel afdrukken