Afvallen lijkt voortaan een fluitje van minder dan een cent. Drink voor iedere maaltijd een halve liter kraanwater en je valt in drie maanden gemiddeld 2,4 kilo af.

Voedingswetenschappers van de universiteiten van Birmingham en Oxford publiceren in het september-nummer van het blad Obesity onderzoeksresultaten waaruit dat blijkt, op basis van een vergelijkende studie die zij uitvoerden onder 84 volwassenen met overgewicht. De ene helft volgde drie maanden een ‘waterdieet’ en raakte gemiddeld 2,4 kilo kwijt. De andere helft viel precies de helft daarvan af, 1,2 kilo.

Het mooie van onze resultaten is de eenvoud. Drink drie keer per dag een halve liter water voor het eten en je valt er mogelijk van af
Kosteloos
De onderzoekers vinden het resultaat in kilo's bescheiden, maar belangrijk. Wie immers over langere tijd mag hopen op afvalresultaat door trouw anderhalve liter water per dag voor zijn drie maaltijden te nemen, bouwt gaandeweg een belangrijke afvalwinst op. Het 'waterdieet' is eenvoudig te volgen en is nagenoeg kosteloos voor wie het met kraanwater uitvoert.

"Het mooie van onze resultaten is de eenvoud. Drink drie keer per dag een halve liter water voor het eten en je valt er mogelijk van af", zegt hoofdonderzoeker Dr. Helen Parretti.

Toch bleek het dieet voor slechts de helft van de ruim 40 waterdieetvolgers gemakkelijk vol te houden. Wie trouw bleef aan de routine, bereikte daarmee volgens de onderzoekers een resultaat dat gelijkwaardig is aan de scores die mensen met commerciële afvalprogramma’s kunnen realiseren. Die zijn echter kostbaar en daarom niet voor iedereen weggelegd.

Werking onbekend
Het afslankende effect van water is reeds bekend uit eerder onderzoek. Het werkingsmechanisme is echter nog steeds onbekend. Een mogelijke - slechts theoretische - verklaring luidt dat water in de maag voor een gevoel van verzadiging zorgt. Een andere theorie is dat water in de maag andere, energierijke voeding in de maag verdringt, zodat het zorgt voor een laagcalorisch dieet door middel van een eenvoudige ingreep. Van laagcalorische diëten is bekend dat mensen er op korte termijn van afvallen. Na verloop van tijd houden ze dergelijke diëten niet vol omdat ze onvoldoende verzadigen.

Fotocredits: Glaasje water, followtheseinstructions
Dit artikel afdrukken