Die kopen we mogelijk al jaren bij onze supermarkten. Alleen wisten we het niet omdat de Franse boeren nog niet boos waren.
Eind vorige maand hielden Franse boeren een Spaanse vrachtwagen met de vette bestanddelen - room - uit Nederlandse melk aan bij de fabrieken van de grote Franse kaas-, yoghurt-, boter- en toetjesmaker Lactalis in Normandië.
De boeren vroegen zich af wat die vrachtwagen daar moest. Er is veel te veel melk op de markt, zodat ze van de melk- en kaasfabrieken - net als in Nederland - te weinig voor hun melk krijgen om hun kosten te kunnen dekken. De reden dat die vrachtwagen met Nederlandse melk naar Frankrijk reed, is uiteraard dat een Nederlandse zuivelaar de vette melk nóg goedkoper wilde leveren dan Franse zou hebben gekost.
Voedselnationalisme
De Franse boeren zijn boos, omdat de melk in Franse producten gaat, onder meer in de uit Nederlandse supermarkten bekende camembert Président. Daar staat op 'fabriqué en Normandie'. Het zou dus echte Franse kaas moeten zijn, die in de Franse streek Normandië met melk van Normandische koeien is gemaakt.
Foodloglezers weten al sinds de zomer van vorig jaar wat er aan de hand is. Sinds de worstmakers van Cochonou tijdens de Tour de France van 2015 werden gedwongen om geen Nederlands of Duits varken in hun echte 'Franse' worst te stoppen, doet zelfs Lidl in Frankrijk mee aan Frans vlees in Franse vleeswaren. De Franse regering is daar bovendien voorstander van, hoewel volgens de EU dit soort voedselnationalisme juist niet de bedoeling was van de EU waarin een vrij verkeer van goederen moest zorgen voor vooruitgang en welvaart. Nu dat beleid de boerenstand in Frankrijk onderuit haalt, wil Parijs dat Frans eten ook echt Frans moet zijn én dat Fransen vooral in Frankrijk gemaakt eten kopen.
Athentikos
Wat de boeren misschien een beetje vergeten is dat Lactalis ook Athentikos, 'echte' Griekse yoghurt maakt. Een argeloze consument zou zomaar kunnen denken dat het authentiek is.
Zorgen
Maar alle gekheid op een stokje. Albert Heijn, Jumbo en Plus staan weer voor de schone taak om aan hun klanten te gaan uitleggen dat er al die jaren geen - of misschien toch wel - melk van Friese en Groningse koeien in de Normandische camembert van Président heeft gezeten.
Zo'n boerencrisis en het uit elkaar vallen van het boerenbeleid in de EU zorgt aan alle kanten voor nieuwe ontdekkingen en zorgen.
En de Franse melkboeren? Het miljard extra subsidiegelden die de boeren in de EU hebben gekregen om hen door de crisis te helpen, zullen de problemen van de Franse niet oplossen. Daarom gaan ze - met wat milde druk van de Franse regering - vast voor elkaar krijgen wat ook hun varkenscollega's bij de worstmakers voor elkaar hebben gekregen. De levering die Cono, FrieslandCampina of één van de andere Nederlandse zuivelcoöperaties naar Frankrijk stuurde, moet dan een deur verder. Naar China bijvoorbeeld. Het wordt een heel gereis in die duurzame zuivelketen waar Nederlandse boeren de mond vol van hebben.
Dit artikel afdrukken
De boeren vroegen zich af wat die vrachtwagen daar moest. Er is veel te veel melk op de markt, zodat ze van de melk- en kaasfabrieken - net als in Nederland - te weinig voor hun melk krijgen om hun kosten te kunnen dekken. De reden dat die vrachtwagen met Nederlandse melk naar Frankrijk reed, is uiteraard dat een Nederlandse zuivelaar de vette melk nóg goedkoper wilde leveren dan Franse zou hebben gekost.
Voedselnationalisme
De Franse boeren zijn boos, omdat de melk in Franse producten gaat, onder meer in de uit Nederlandse supermarkten bekende camembert Président. Daar staat op 'fabriqué en Normandie'. Het zou dus echte Franse kaas moeten zijn, die in de Franse streek Normandië met melk van Normandische koeien is gemaakt.
Foodloglezers weten al sinds de zomer van vorig jaar wat er aan de hand is. Sinds de worstmakers van Cochonou tijdens de Tour de France van 2015 werden gedwongen om geen Nederlands of Duits varken in hun echte 'Franse' worst te stoppen, doet zelfs Lidl in Frankrijk mee aan Frans vlees in Franse vleeswaren. De Franse regering is daar bovendien voorstander van, hoewel volgens de EU dit soort voedselnationalisme juist niet de bedoeling was van de EU waarin een vrij verkeer van goederen moest zorgen voor vooruitgang en welvaart. Nu dat beleid de boerenstand in Frankrijk onderuit haalt, wil Parijs dat Frans eten ook echt Frans moet zijn én dat Fransen vooral in Frankrijk gemaakt eten kopen.
Athentikos
Wat de boeren misschien een beetje vergeten is dat Lactalis ook Athentikos, 'echte' Griekse yoghurt maakt. Een argeloze consument zou zomaar kunnen denken dat het authentiek is.
Zorgen
Maar alle gekheid op een stokje. Albert Heijn, Jumbo en Plus staan weer voor de schone taak om aan hun klanten te gaan uitleggen dat er al die jaren geen - of misschien toch wel - melk van Friese en Groningse koeien in de Normandische camembert van Président heeft gezeten.
Zo'n boerencrisis en het uit elkaar vallen van het boerenbeleid in de EU zorgt aan alle kanten voor nieuwe ontdekkingen en zorgen.
En de Franse melkboeren? Het miljard extra subsidiegelden die de boeren in de EU hebben gekregen om hen door de crisis te helpen, zullen de problemen van de Franse niet oplossen. Daarom gaan ze - met wat milde druk van de Franse regering - vast voor elkaar krijgen wat ook hun varkenscollega's bij de worstmakers voor elkaar hebben gekregen. De levering die Cono, FrieslandCampina of één van de andere Nederlandse zuivelcoöperaties naar Frankrijk stuurde, moet dan een deur verder. Naar China bijvoorbeeld. Het wordt een heel gereis in die duurzame zuivelketen waar Nederlandse boeren de mond vol van hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#8 ... een ander verhaal voor een ander clientèle??? Hoe kan dit nu een ander verhaal zijn? Geitenkaas eet je niet per kg. Iedereen heeft recht op echte kwaliteit. Je hebt niet veel nodig om te genieten. Hoe kun je nu stellen dat geitenkaas bij Lidl je de rauwmelkse, volsmakelijke kaas kan doen vergeten!!! Je blaast hier warm en koud. Ontgoochelend ...
Over echte kaas gesproken....
Er is natuurlijk veel te weinig "echte kaas" zoals ook Camembert de Normandie om de supermarkten mee te vullen, maar maak dan onderscheid in de prijs zoals bij wijn.
Zit momenteel helaas in Nederland, maar volgende maand weer in Frankrijk waar ik weer volop kan genieten van echte kaas, zoals de handgemaakte rauwmelkse geiten en schapenkaas (koeien gedijen hier op de garrigue niet). De meeste boeren verkopen aan huis, op de lokale markten en in lokale winkels. Ze heeft een sterke karakteristieke smaak; je proeft de geit of het schaap nog; zonder conserveermiddel en zonder kunststof korst. Eerst proeven, want er zijn nogal wat verschillen.
Op de open dagen ("de Ferme en Ferme") was ik op excursie bij een bio geitenboer in de buurt. Er waren ook groepen schoolkinderen die de geitjes mochten knuffelen (Nederlandse kinderen van rijke mensen zouden dat niet mogen).
Zo wordt ie gemaakt: info paneel op de geitenboerderij.
En zo doet de geit het: de herkauwer.
Meer over deze bio geitenboer met 42 geiten op 80 ha bos, 2 varkens om de melkwei weg te werken, eigen kaasmakerij en geitenvlees verkoop in: Nature & Progres (Franstalig, PDF).
Guido, ik proef regelmatig uitstekende ambachtelijk gemaakte en geaffineerde geitenkaas van Franse makers. Maar dat is een ander verhaal voor een andere clientèle.
Niettemin: die proeverij gaan we doen. Ik weet nog niet hoe, maar we gaan er over nadenken.
Hoera, een blindproeverij. Ben ik dol op. Doen, Foodlog!
#2 Dick ... ik geloof mijn oren niet. Die zogenaamde rolletjes zijn bûchettes en komen als worsten uit een vulbus.
Als je geluk hebt, is het geen diepvrieswrongel. Hoe dan ook negen op tien ging de vierdagen oude melk door de utlrafiltratie (membraamfilter) waarbij 40% van het vocht uit de melk wordt gehaald en het overblijfsel gepasteuriseerd. Het bekomen concentraat wordt gestremd waarna de bekomen wrongel wordt gezouten in de massa en er CO2 doorheen gaat. Daarna wordt die wrongelbak in de vulbus gekipt en komen de worstjes tevoorschijn. Die worden dan op de band beneveld met penicillium candidum en daarna gaan ze naar de rijpingszaal. Héél duurzame productiewijze, heel duurzaam …
Dat rolletje van Lidl dat jij “weken” laat rijpen en dan nog uitmuntend zou smaken, krijg je mij niet verkocht. Met alle respect maar jij weet niet hoe een rauwmelks, handgeschept rolletje, al of niet geaffineerd, smaakt. Ik daag je maw uit want je uitspraak slaat nergens op. Ik weet nog niet hoe, maar ik wil je een vers en geaffineerd “rolletje” bezorgen dat jij met alle beschikbare Nederlandse kenners mag proeven. Voorwaarde: je brengt een eerlijk relaas van de smaaktest op Foodlog. Het wordt tijd dat je fatsoenlijke geitenkaas proeft …