Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we wereldwijd aandacht vragen voor ons voedsel. Voor honger bijvoorbeeld, voor onze voedselzekerheid, en voor de toekomst van ons eten. Hoe voeden we iedereen op een manier die niet schadelijk is voor mens, dier en de natuur? Kunnen we in Nederland een verschil maken van wereldklasse? OneWorld Foodguerrilla denkt van wel! Daarom faciliteren we tien te gekke good food acties door heel Nederland. Samen met onderstaande teams gaan we enorm hard aan de slag om Wereldvoedseldag hoog op ieders agenda te plaatsen.

1 OKTOBER – Seafood
WIE: Angelique Hop & Peter Smith van Stichting Klean
LOCATIE: Den Haag/ Scheveningen
Zwerfafval komt te vaak in de zee terecht, en daarmee ook in onze voedselketen omdat het in miljoenen microdeeltjes uiteen valt. De plastic soep is een gerecht dat de komende jaren zal worden opgediend aan de volgende generatie. Een voorproefje krijg je op Den Haag Centraal, Angelique en Peter recyclen plastic in een enorme, 3D-geprinte Madonna die haar kind borstvoeding geeft. Volg het event via Facebook.

2 OKTOBER – Grote Zeewier Cook Off
WIE: Marieke van de Zeewierwijzer & Clasien van 'Maak de Switch'
LOCATIE: Tilburg/ Breda
Marieke en Clasien bundelen hun krachten en gaan aan de slag met jonge koks van de horecaopleiding ‘Rooi Pannen.’ De koks gaan de strijd met elkaar aan in een heuse Cook Off om een 3 gangen zeewiermaaltijd op tafel te zetten.

4 OKTOBER– De Eetbare Stad
WIE: Elma Roelvink van Pluk de Stad
LOCATIE: Utrecht
Eten groeit overal om ons heen, ook in de stad. Dat kan volgens Elma nog veel beter en meer. Elma en team planten daarom op 1 dag ‘guerrilla stijl’ 100 hazelaars in hartje Utrecht, inclusief een wildplukboodschap. Door wildplukken komen stedelingen direct in aanraking met de oorsprong, herkomst en groei benodigdheden van ons eten.

5 OKTOBER – De Drijvende Kas
WIE: Pascal Henneberque
LOCATIE: Amsterdam
10 dagen lang een drijvende kas in de grachten bomvol groene groenten. Pascal wil verse, lokale producten kweken onder het toeziend oog van elke Amsterdammer. Een doorzichtige kas die de afstand tussen ons voedsel en het bord verkleint. Elke dag is er een chef die een exclusief diner voor 2 voor jou kookt. Dineren tussen en ván de producten die op armlengte afstand naar je lonken. Stay tuned voor de inschrijvingen.

8 OKTOBER – Change in Choice
WIE: Stefan Petrutiu van Change in Choice
LOCATIE: Maastricht
Een kunstinstallatie van 4 meter hoog die precies laat zien wat er schuil gaat achter jouw eten. Met het geld dat we elke dag uitgeven in de supermarkt kun je iets doen aan problemen achter jouw eten. Alleen bij welke producten en merken komt het geld op de juiste plek? Deze installatie laat zien waarom we tot nu toe nog heel weinig positieve impact creëren, en hoe je aan je dagelijkse eerlijke en duurzame portie chocolade komt.

10 OKTOBER – Meal of Ignorance
WIE: Zoe Robaey en Coosje, Jaap en Maartje van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Utrecht, i.s.m. Uit je Eigen Stad
LOCATIE: Rotterdam
Het eten in de wereld is niet eerlijk verdeeld. Hoe voelt dat nu eigenlijk echt? Schuif aan bij het diner waar je alles te weten komt over hoe honger ontstaat, en denk mee over hoe we honger samen kunnen bestrijden. Laat je verrassen door verschillende voedselexperimenten, TED-like talks van de hotste Nederlandse voedselwetenschappers en een overheerlijk, gezond diner. Volg het evenement via Facebook.

11 OKTOBER – Gekke Groente Disco
WIE: Kim Hendriks & de Venlo Spelen
LOCATIE: Venlo
Voedselverspilling is nog altijd een groot probleem: zowel na de oogst bij de boer, als bij de consument thuis worden tonnen voedsel weggegooid. Tijdens de Venlo Spelen, een event voor 250 kinderen en hun ouders, wil Kim met onder andere een gekke groenten lunch laten zien dat verspilling niet nodig is. Zelf geraapt, bij de boer - die gekke wortels zijn gewoon too tasty to waste!

13 OKTOBER – Amsterdam Eats Insects
WIE: Joris Baars
LOCATIE: Amsterdam
Insecten worden nog altijd als ‘raar’ of ‘te radicaal’ ervaren. Daarom start Joris een bottom-up revolutie door insecten als snack te serveren bij je dagelijkse bakkie leut op het terras in Amsterdam. Er zijn twee redenen om insecten te zien als the next best thing: ze zitten bomvol eiwitten en ze hebben een lage CO2 uitstoot. Onze kleine vrienden verdienen dus meer aandacht en onderzoek. En proef ze! Houdt het Facebookevent in de gaten.

14 OKTOBER – De Keuken der Stadsmuzikanten
WIE: Keuken van het Ongewenste Dier, CLM & de Wolkenfabriek
LOCATIE: Groningen
Ganzen, waterrat of hanenvlees – ongewenste dieren belanden vaak in een verbrandingsoven. Niet tijdens het Diner der Stadsmuzikanten! Proef vier ongewenste dieren die de alternatieve stadsmuzikanten verbeelden. Ze worden fijntjes gepaard met het beste wat de wilde Groningse natuur te bieden heeft aan wild geplukte kruiden en groenten. Meer informatie om een plekje te veroveren volgt snel op de website.

16 OKTOBER – Sustainaborrel
WIE: Joke Pisters, en Aart Jan van Dijk & Natascha Kooiman van Smaackmakers
LOCATIE: Nijmegen
De VriMiBo is een gewild moment voor ongezonde, niet-duurzame happen zoals de welbekende vette bitterbal. Daar wil Joke verandering in brengen. Samen met Smaackmakers organiseert zij de gezelligste, lekkerste en meest duurzame VriMiBo van Nijmegen. Iedereen is uitgenodigd om te proeven en discussiëren over minder vlees eten – onder het genot van een goede borrel en live muziek.

Houdt voor updates en verdere informatie de website in de gaten.

Fotocredits: FoodGuerrilla via Facebook
Dit artikel afdrukken