De prijs van rundvlees trekt aan. In de slagerswereld is het al langer bekend. In Duitsland blijken consumenten inmiddels kip, varken en goedkopere rundvleesproducten zoals gehakt te prefereren boven biefstuk en rosbief.
Door de stijgende prijs van graan werden runderen duur. Een tweede factor voor de kostprijsstijging is het afnemen van de veestapel. Boeren voorzien verliezen door kopersstakingen en slachten daarom moederdieren. Dit betekent een verkleining van de productiecapaciteit die bij gunstige marktomstandigheden niet sneller dan in circa 3 jaar weer kan worden opgebouwd.
Onderzoek door het Duitse landbouwbureau AMI, in samenwerking met GfK, liet volgens Boerderij zien dat de vraag naar rundvlees in juni 2012 met 4,6 procent daalde ten opzichte van juni 2011. Nam de vraag naar rundvlees af, het goedkopere product gemengd gehakt liet een stijging zien van maar liefst 7,7 procent.
De consumptie verlegt zich inmiddels richting kip en varken. Dat zijn dieren die efficiënter met voer omgaan. Ook in die sectoren schrijven de boeren op dit moment hun winsten echter zwaar in het rood als gevolg van hun smalle marges en de significante stijgingen in hun voerkosten. Een voerprijsexpert schatte voor de redactie van Foodlog dat komend jaar varkenshouders mogelijk worden geconfronteerd met een extra kostenlast ter grootte van 25% van hun totale kostprijs. Dergelijke verliezen zijn alleen over een langere periode van goede jaren terug te verdienen. Of die komen, is onzeker.
Er is een echt alternatief voor vlees: vleesvervangers. FoodNavigator meldt dat het marktanalysebureau RTS Resource een snelle opmars van vleesvervangers voorziet. De markt daarvoor zou de komende vijf jaar van 2,85 naar 3,54 miljard euro groeien. Het gaat dan zowel om traditionele vleesvervangers op basis van soja en peulvruchten, als om nieuwe, innovatieve, bronnen van eiwitten zoals algen, insecten en kweekvlees, of co-producten van biofuel en consumptie-oliegewassen. Meer vleesvervangers en minder vlees eten komt zowel het milieu als de menselijke gezondheid ten goede. Dat liet ook het RIVM deze week nog eens nadrukkelijk weten in een rapport waarin het aantoonde dat we gemakkelijk toekunnen met minder vlees en zuivel.
Eén ding is zeker: als vlees weer een luxe wordt, is er weer aan te verdienen. De vraag is echter hoe banken die de verliezen van de boerensector moeten financieren, aankijken tegen de overbruggingsperiode en de manier waarop de overgang van vlees als volks- naar luxe voedingsmiddel gaat plaatsvinden.
Dit artikel afdrukken
Onderzoek door het Duitse landbouwbureau AMI, in samenwerking met GfK, liet volgens Boerderij zien dat de vraag naar rundvlees in juni 2012 met 4,6 procent daalde ten opzichte van juni 2011. Nam de vraag naar rundvlees af, het goedkopere product gemengd gehakt liet een stijging zien van maar liefst 7,7 procent.
De consumptie verlegt zich inmiddels richting kip en varken. Dat zijn dieren die efficiënter met voer omgaan. Ook in die sectoren schrijven de boeren op dit moment hun winsten echter zwaar in het rood als gevolg van hun smalle marges en de significante stijgingen in hun voerkosten. Een voerprijsexpert schatte voor de redactie van Foodlog dat komend jaar varkenshouders mogelijk worden geconfronteerd met een extra kostenlast ter grootte van 25% van hun totale kostprijs. Dergelijke verliezen zijn alleen over een langere periode van goede jaren terug te verdienen. Of die komen, is onzeker.
Er is een echt alternatief voor vlees: vleesvervangers. FoodNavigator meldt dat het marktanalysebureau RTS Resource een snelle opmars van vleesvervangers voorziet. De markt daarvoor zou de komende vijf jaar van 2,85 naar 3,54 miljard euro groeien. Het gaat dan zowel om traditionele vleesvervangers op basis van soja en peulvruchten, als om nieuwe, innovatieve, bronnen van eiwitten zoals algen, insecten en kweekvlees, of co-producten van biofuel en consumptie-oliegewassen. Meer vleesvervangers en minder vlees eten komt zowel het milieu als de menselijke gezondheid ten goede. Dat liet ook het RIVM deze week nog eens nadrukkelijk weten in een rapport waarin het aantoonde dat we gemakkelijk toekunnen met minder vlees en zuivel.
Eén ding is zeker: als vlees weer een luxe wordt, is er weer aan te verdienen. De vraag is echter hoe banken die de verliezen van de boerensector moeten financieren, aankijken tegen de overbruggingsperiode en de manier waarop de overgang van vlees als volks- naar luxe voedingsmiddel gaat plaatsvinden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Britse varkenshouders gaan inmiddels zover om consumenten te vragen hun varkensvlees te kopen. Ze vragen hen het Red Tractor-logo dat aangeeft dat vlees Brits is net zo te steunen als hun Olympische teams. Misschien moeten ze eraan gaan wennen dat Brits vlees misschien wel niet zo Brits is als het zo afhankelijk is van de wereldmarkt. That's quite a different perspective!
Ik denk dat er voornamelijk melkvee bij ons op het gras staat. In ieder geval zijn de markten onverbiddelijk, ook vlees van van gras is opgegroeid stijgt natuurlijk in marktprijs.
Dit zou het houden van de dubbeldoelkoe wellicht wel een zetje kunnen geven? Maar ik ben geen veehouder en ken de rendementen niet.
Gelukkig stijgt de grasprijs niet, dus mijn runderlapjes blijven even duur.
De graanvoorraden in de wereld slinken steeds verder. Dit jaar zijn te droge en te natte weersomstandigheden daar extra debet aan. Ik tikte op boerensite Boerderij de zoekwoorden 'graanvoorraad' en 'weken' in. Je ziet de voorraad steeds verder slinken. Waar we eerder 10 weken al vervelend vonden, zitten we inmiddels op minder dan 6 voor de markt fysiek overvraagd wordt. Het is dat effect dat enerzijds structureel is - omdat de vraag stijgt en het voorraadmngt in de wereld afneemt - en anders incidenteel (weersomstandigheden) dat zorgt voor steeds duurder wordend vlees. Op den duur zullen we leren minder vlees te maken. Voor veel vlees wordt niet veel betaald, voor veel minder mogelijk wel.
Opgemerkt zij nog dat slinkende voorraden een vergroot risico voor de stabiliteit van voedselprijzen met zich meebrengen.