Het experiment is een initiatief van het Zweedse reclamebureau Forsman & Bodenfors en supermarktketen Coop. Ze voerden het met hulp van het Svenska Miliöinstitutet (IVL) – het Zweedse milieuonderzoeksinstituut – uit, meldt De Morgen. Het gezin Palmberg hield de eerste week van het onderzoek hun niet-biologische eetgewoonten aan. Daarna schakelde het gezin – bestaande uit vader, moeder en 3 kinderen - twee weken lang over op 100 % biologische voeding. Ondertussen onderzocht het IVL elke dag hun urinestalen op twaalf geselecteerde pesticiden.

Pesticiden verdwenen na 2 dagen
Met een experiment van 5 mensen, is dit onderzoek te smal om er wetenschappelijke conclusies uit te trekken. De uitkomst klinkt niettemin spraakmakend. In de eerste week – voor de switch naar biologische voeding – bleken acht van de twaalf pesticiden aanwezig te zijn in hun lichaam. Na de switch waren bijna alle pesticiden na twee dagen verdwenen. Welke pesticiden en de hoeveelheden zijn te lezen in het rapport The Human exposure to Pesticides from Food.

Het is echter nog onduidelijk wat het effect is als deze stoffen combineren tot een zogenaamd cocktaileffect
Aanvaardbare dagelijkse inname
De hoeveelheid pesticides die gevonden waren bij aanvang van het experiment, vallen binnen de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Ze kunnen dan ook niet schadelijk worden genoemd. Het is echter nog onduidelijk wat het effect is als deze stoffen combineren tot een zogenaamd cocktaileffect. Deze tekortkoming is binnen de EU erkend en modellen om de risico’s van dergelijke combinaties te beoordelen zouden onderweg zijn. De onderzoekers stellen dat het mogelijk is dat chemische stoffen met elkaar reageren en hierdoor een sterker of zwakker effect hebben.

Maatschappelijke onrust
Het gebruik van pesticiden wekt al jarenlang discussie op. Nefyto riep daarom vorige maand op tot een brede dialoog over gewasbeschermingsmiddelen. De belangenvereniging voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen maakt zich zorgen over de aanhoudende maatschappelijke onrust over landbouwgif. Milieuorganisatie Greenpeace kwam deze maand met een rapport dat een einde wil maken aan ‘giftige chemicaliën’ in de land- en tuinbouw.



Opgemerkt moet worden dat er wetenschappers zijn die zich zorgen maken over de steeds verfijndere meettechnieken waarmee sporen van stoffen kunnen worden gedetecteerd. Dit reclamisch gemotiveerde onderzoek zal die discussie ongetwijfeld verder aanwakkeren.

Fotocredits: ‘Still - The Organic Effect’ CoopSverge
Dit artikel afdrukken