Is dit propaganda voor de vleesetende omnivore soort die we mens noemen, of concurrentie voor de wateraaphypothese?

Doordat de oermens vlees ging bakken én ging koken, heeft hij zich krachtiger ontwikkeld en daarmee onderscheiden van zijn soortgenoot de aap. Hoogleraar biologische antropologie Richard Wrangham van de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten, heeft wetenschappers over de hele wereld verrast met deze nieuwe kijk op het ontstaan van de mens.

Boek
Maandag verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn boek Koken - over de oorsprong van de mens, waarin hij zijn theorie uiteen zet, meldt de Telegraaf. Wrangham was een student van Jane Goodall, die wereldberoemd is geworden met haar chimpanseeonderzoek in Kenia en Tanzania.

Inzichten
Wrangham bestudeert het gedrag van chimpansees in Oeganda. Hij heeft meermalen een periode als aap onder de apen geleefd. Toen at hij onder andere hetzelfde als de chimpansees. Daardoor is hij tot zijn inzichten over het ontstaan van de mens gekomen. Wrangham stelt dat de mens zijn verzamelde voedsel nuttiger kon gebruiken, nadat het vuur was ontdekt. Sommige voedingsmiddelen zijn alleen gekookt verteerbaar.
Huishouden
Doordat de mens kampvuren aanlegde en maaltijden gezamenlijk bereidde en opat, ontstond bovendien het huishouden als samenlevingsvorm.
Dat groepsverband was ook nuttig tegen gevaren die de mens bedreigden. Het zorgen voor elkaar en het groepsleven hebben de intelligentie van de mens doen evolueren, aldus de bioloog. Volgens wetenschappers lijken zijn inzichten overtuigend te zijn.

bron: Meat&Meal
Dit artikel afdrukken