De Huangpu stroomt niet alleen door Shanghai, maar voorziet de stad en ruim 23 miljoen inwoners ook van drinkwater. Het is het zoveelste Chinese voedselschandaal. Tot op heden zijn er 3.300 dode varkens opgevist, meldt de New York Times. Volgens Bloomberg is de opruimactie zo goed als afgerond.

De eerste varkens werden donderdag jl. in een beschermd waterwingebied aangetroffen. Sindsdien werken de autoriteiten hard om alle karkassen uit het water te halen en de waterkwaliteit te monitoren. Het water wordt nu ieder uur getest op ziekmakende stoffen of sporen van ziekten als mond- en klauwzeer, varkensgriep en varkens-cholera. Er zijn, volgens het Chinese persbureau Xinhua, sporen in aangetroffen van een porcine circovirus. Dat is volgens de autoriteiten niet besmettelijk voor mensen, maar kan varkens doen wegkwijnen. Een 'agricultural commission' onderzoekt op dit moment monsters van de varkens en zou binnen drie dagen de doodsoorzaak bekend moeten maken.
Volgens Bloomberg stelt de overheid in een verklaring op internet dat 'onderzoek door voedselveiligheidsautoriteiten uitwijst dat er geen indicaties zijn dat vlees van zieke varkens op de markt is gekomen'.

De vraag die in China nauwelijks aan de orde komt, luidt: waar komen die dode varkens vandaan? De internationale pers zit er bovenop. De NYT weet te melden dat 'de autoriteiten onderzoek doen naar de herkomst van de varkens op basis van hun oormerken, en een voorlopig onderzoek wijst uit dat het dumpen in de stroomopwaarts gelegen provincie Zhejiang heeft plaatsgevonden'. Uiteraard kent China een 'Animal Epidemic Prevention Law', die boeren verplicht hun dode dieren af te voeren of te begraven. Toezicht en naleving zijn in de Chinese samenleving echter wat minder strict geregeld. Bewoners van de rivieroevers zeggen wel vaker dode varkens langs zien drijven, alleen nog nooit in deze aantallen.

Fotocredits: dode varkens, uitsnede, internet, diverse media
Dit artikel afdrukken