Van de Reclame Code Commissie mag het vlees van dikbilkoeien niet 'diervriendelijk' of 'puur natuur' heten.
Dikbilkoeien dragen het zogeheten dikbilgen. Dat zorgt er voor dat de koeien 'dubbel bespierd' zijn. Dat maakt ze aantrekkelijk voor de vleesfokkerij. Wakker Dier stelt echter dat de fokkerij zodanig is doorgeschoten dat de koeien niet op een normale manier kunnen bevallen. Er moet doorgaans met een keizersnede rekening worden gehouden bij geboorte van kalveren. In een aantal landen is het fokken met dikbilrassen daarom verboden. In Nederland zijn dikbilrunderen uitgesloten van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.
Consumentenmisleiding
Wakker Dier trof op de verpakking van bij de Makro verkocht vlees van dikbilkoeien de aanprijzingen ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ aan. Het ging om vlees van het merk Arden'beef. Daarop stapte Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie. Die oordeelde dat het gebruik van die termen 'consumentenmisleiding' is. Als gevolg van de uitspraak zal Makro de verpakking van het gewraakte vlees aanpassen.
Beter Leven keurmerk
De dikbilsector is zelf begonnen minder extreme dieren te fokken en streeft er naar om in 2030 een gedeelte van de afwijkingen uit de rassen gefokt te hebben. "Wakker Dier vindt dat veel te lang duren en wil dat de fok en vleesverkoop van dikbilrassen per direct verboden wordt", stelt de organisatie. Ook spoort de organisatie de Makro aan nog een stap verder te gaan en helemaal geen dikbilvlees meer te verkopen. "Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.”
Ook de betere Nederlandse vakslagers verkopen dikwijls zogenaamd 'luxe vlees' dat van zwaar bespierde koeienrassen afkomstig is.
Fotocredits: Belgische blauwe, Reginald Dierckx
Dit artikel afdrukken
Consumentenmisleiding
Wakker Dier trof op de verpakking van bij de Makro verkocht vlees van dikbilkoeien de aanprijzingen ‘diervriendelijk’ en ‘puur natuur’ aan. Het ging om vlees van het merk Arden'beef. Daarop stapte Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie. Die oordeelde dat het gebruik van die termen 'consumentenmisleiding' is. Als gevolg van de uitspraak zal Makro de verpakking van het gewraakte vlees aanpassen.
Beter Leven keurmerk
De dikbilsector is zelf begonnen minder extreme dieren te fokken en streeft er naar om in 2030 een gedeelte van de afwijkingen uit de rassen gefokt te hebben. "Wakker Dier vindt dat veel te lang duren en wil dat de fok en vleesverkoop van dikbilrassen per direct verboden wordt", stelt de organisatie. Ook spoort de organisatie de Makro aan nog een stap verder te gaan en helemaal geen dikbilvlees meer te verkopen. "Nederland heeft voldoende vleesrunderen rondlopen buiten in de wei, die wel in aanmerking komen voor het Beter Leven keurmerk. Door dikbilvlees te verkopen, werkt de Makro mee aan het te ver doorfokken van dieren.”
Ook de betere Nederlandse vakslagers verkopen dikwijls zogenaamd 'luxe vlees' dat van zwaar bespierde koeienrassen afkomstig is.
Fotocredits: Belgische blauwe, Reginald Dierckx
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En vandaag stond wat ik bedoel nog eens, beter dan ik het kan verwoorden, in de NRC in een column van Cristiaan Weijts: Het leven is geen Kinderboerderij, met rolletje erin voor Freek Vonk,- Reclame is altijd het diapositief van de realiteit-, idd, zo is het maar net, en zal het wel blijven ook, bij leven en welzijn (of zonder dat)!
Het ging me om het verschil in pure, onpartijdige informatie en reclameboodschappen die onuitroeibaar blijken en waaraan we verslaafd zijn geworden. Ik krijg de hele dag ladingen bijtjes, bloemen en blije kippen over me heen (die laatste via de kookrubrieken), en denk daar als wageninger het mijne van, maar wat moet de gewone consument daarmee? en de wetgever en de super? veel meer dan wat rafels en scherpe kantjes wegstrijken verwacht ik niet.
# 2) Ik snap je voor geen bal , Ze was toch kraak helder ?
Dus niet puur natuur, maar "puurder natuur", maar dat schrikt meteen alle potentiele klanten dan weer af. Want dus geen echte, onvervalste natuur? Voor minder doen we het niet hoor! Het moet wel minstens "pulido" zijn voor de verwende westerling!
Als je de natuur zijn gang laat gaan, is het dikbilgen in no-time verdwenen. Maar omdat de mens ingrijpt in de natuur, heeft het dikbilgen bestaansrecht gekregen. Eigenlijk zou de homo sapiens zo slim moeten zijn om de natuur te helpen en te deselecteren op het dikbilgen. Dan verdwijnt het nog sneller. Maar dat druist in tegen de echte drijfveer van de homo economicus.
P.S. van mijn mag de RCC elke kreet over natuurijk, duurzaam, diervriendelijk, enz aanpakken. Want op een paar uitzonderingen na is er niets natuurlijk, duurzaam en diervriendelijk aan vlees. Misschien dat het tijd wordt voor uitlatingen zoals 'minder onduurzaam, minder dieronvriendelijk en minder onnatuurlijk' als het om vlees gaat.