Een groot aantal eierboeren verkeert financieel in een pre-faillissementssituatie. Dat komt door een te groot aanbod van welzijnseieren. Alle Nederlandse boeren zijn daar namelijk op overgegaan terwijl de vraag naar zulke eieren te klein is. Om met onze nieuwe koningin te spreken, dat is 'een beetje dom'. Vooral ook omdat 'gewone' eieren weliswaar niet meer in Europa gelegd mogen worden, maar wel vrij verkrijgbaar zijn. Ze mogen namelijk vrij geïmporteerd worden.

Zwart zaad
Het moest van de wet, maar niet alle boeren moesten van de wet ook boer blijven. Toch hebben teveel daar wel voor gekozen, met als resultaat dat ze nu met z'n allen teveel eieren maken en daar ver onder de kostprijs voor uitbetaald krijgen.

Dat is schrijnend want door hun stap in de toekomst hebben ze fors moeten investeren. Daardoor worden ze met aanmerkelijk hogere bedrijfskosten geconfronteerd omdat ze hun stallen hebben moeten aanpassen. Daar komt ook nog eens bij dat de kosten van het kippenvoer sterk zijn gestegen. De hele situatie zorgt ervoor dat de Nederlandse eierboeren op zwart zaad zitten. Een groot deel moet geld lenen bij de bank om zijn rekeningen nog te kunnen betalen. Dat kan zo niet doorgaan.

Schuld moeilijk vaststelbaar
Er is een fout gemaakt. Het is echter moeilijk aan te wijzen wie er de blaam voor treft. Van overheidswege zijn eisen opgelegd die leiden tot een kleinere markt. Te veel boeren zijn overgegaan tot een bedrijfsvoering op basis van die eisen omdat ze anders niet meer binnen Nederland of de EU kunnen produceren. De boeren verwijten de overheid en hun bestuurders wetgeving te hebben laten ontstaan die hen voor een onmogelijke keuze heeft gesteld. Ze moesten of hun bedrijfsvoering opgeven of terechtkomen in een financieel vrijwel uitzichtsloze positie die in een flink aantal gevallen wel tot faillissementen moest leiden.

Overheid wijst schuld af
De Europese overheid stelt zich op het standpunt dat de boeren wisten dat ze nieuwe markten hadden moeten ontwikkelen en niet zomaar hadden moeten besluiten zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Staatssecretaris Dijksma blijkt het daar mee eens te zijn. De boeren vroegen haar om steun. Volgens haar treft de overheid geen blaam. Zij verwees de boeren daarom gisteren naar hun bank. Die moet nu het overschot in de markt opruimen door faillissementen te creëren.

Vraag aan de (eierboeren)lezer van Foodlog: vind je toch dat er iemand schuldig is?

Fotocredits: Naissance d'un lapin crétin, uitsnede, Yann Gar

-- POLL --


Ik denk dat

Dit artikel afdrukken