Op Joop.nl, de aan links en de PvdA gelieerde nieuwssite, kwam het gerucht enkele dagen geleden naar buiten. Daarop volgden nagenoeg uitsluitend negatieve reacties in veelal niet mis te verstane taal.

Boerenbladen beschreven in reatie op het nieuws van het aftreden van Co Verdaas de zorgen onder boeren omtrent de behandeling van het GLB-dossier. Het complexe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid wordt hervormd. Gelden zullen wegvloeien naar Oost-Europa, naar natuurbeheer en extensivering. Vanwege de dure landbouwgronden en de kapitaalintensiteit van het grootste volume van het Nederlandse boerenbedrijf is de Nederlandse agrarische agenda nagenoeg in tegengestelde richting georiënteerd.

Dijksma's staat van dienst is er geen van grote dossierkennis, noch van kundig bestuurderschap. Op het gebied van landbouw heeft zij nooit eerder dossiers behandeld. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het komende landbouwbeleid van Nederland grotendeels door ambtenaren en hun contacten met boeren-, onderwijs- en onderzoeksorganisaties zal worden bepaald. De uitdaging zal zijn de staatssecretaris te behoeden voor een eigen koers en andere eigenwijzigheden.

Fotcredits: Sharon Dijksma, Roel Wijnants
Dit artikel afdrukken