image

Door een aangename samenloop van omstandigheden at ik gisteravond bij een kok die, nog meer plezierig toeval, oog- en mondgetuige bleek te zijn geweest van de kippenproeverij die aantoonde dat je diergeluk niet kunt proeven. De hernieuwde discussie daarover hier, resulteerde in de moeilijke eer om die anno 2009 over te doen. Foodlog.nl is druk doende met het opstellen van een methodologisch verantwoorde testproeverij waarbij publiek kan toekijken en er desgewenst aan kan deelnemen.

Het kon natuurlijk niet uitblijven, toen het onderwerp per ongeluk op tafel kwam. We spraken even over dat onderwerp dat kennelijk nog altijd nadreunt. 'Natuurlijk kun je diervriendelijkheid wel proeven', zei de bepaald niet onervaren en al helemaal niet onverdienstelijke kok. 'Maar die proeverij dan?', vroeg ik.

'Tsja', zei hij, 'die liet zien dat industriële vleesproductie heel goed kan zijn en niet optimale bereidingen en proefomstandigheden al het goede kapot kunnen maken.' Dat is er eentje om goed in onze oren te knopen.

Vervolgens kwam er een ander zinnetje. 'Diervriendelijkheid is een dier de gelegenheid te geven zo te leven en z'n eten te kiezen als het dat zelf ook zou doen als we het niet van alle kanten zouden dwingen om maar 1 ding te kunnen.'
Daar kan menige biologische houderijvorm een puntje aan zuigen.

De kok - het gaat om Jon Sistermans van restaurant Wilhelminapark (we aten en dronken er buitengewoon lekker, met een verwende Franse gast die nogal onder de indruk was) - had overigens een geweldige champagne, geselecteerd op de smaak en vanwege het druivenwelzijn. Biologisch-dynamisch met 'die typische gistige broodsmaak met een mineraaltje', die ik echt alleen maar ken van biologisch-dynamische druiven. Biologische komen zelfs nooit in de buurt.
Dit was wijn van gelukkige druiven, die leven met heel gelukkige beestjes diep in de bodem en boven in de wijngaard. Ik proef het meteen, maar ben dan ook getraind om het te proeven. Wat te doen met al die hordes mensen die dat niet zijn en alleen maar gezellig uit gaan eten?

Net als liefde, bestaat kwaliteit slechts in de ogen van wie lief heeft. Het gaat er dus om wat meer mensen liefde bij te brengen. Dan kun je het wél proeven. Echt waar.
Dit artikel afdrukken